DAP Dalang BERSIH

refsaAIDCNews – 24/12/15 –Ia bermula pada Julai 2005 apabila REFSA (Research for Social Advancement), badan penyelidik DAP milik Liew Chin Tong mengadakan bengkel dengan NDI (National Democratic Institute)

Menurut laman refsa.org Liew yang juga merupakan bekas Penyelidik Pelawat di Institute of Southeast Asian Studies (ISEAS), Singapura merupakan Pengerusi Ahli Lembaga Pemegang Amanah REFSA.

Selain Liew, Pengarah Eksekutif REFSA adalah Wong Shu Qi, yang merupakan bekas pegawai sepenuh masa di ibu pejabat DAP di Pudu, Kuala Lumpur.

Sekarang Wong merupakan ADUN DAP Senai, Johor.

Manakala penyelidik kanan REFSA adalah Lam Choong Wah yang juga Editor Eksekutif The Roket, edisi berbahasa Cina, akhbar rasmi DAP.

refsa1

Menurut laman globalresearch yang memetik sumber asal NDI (sebelum diubah suai), REFSA adalah satu-satunya sekretariat BERSIH yang bekerjasama dengan dengan NDI pada Julai 2005.

NDI
Dipetik dari laman NDI sebelum diubah suai

NDI adalah adalah salah satu cabang NED (National Endowment for Democracy) sebuah yayasan demokrasi yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Bengkel REFSA-NDI disusuli dengan bengkel kedua pada September 2006 yang telah menghasilkan jawatankuasa pemandu BERSIH dikawal oleh tiga NGO iaitu Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Women’s Development Collective (WDC) dan Writers Alliance for Media Independence (WAMI).

NED dengan kerjasama OSI (Open Society Institute) dikenali di seluruh dunia sebagai dalang menukar sesebuah kerajaan melalui kaedah ‘regime change’ iaitu kaedah melakukan tekanan politik dalaman dengan cara menyalurkan dana kepada NGO-NGO tempatan untuk melakukan demontrasi jalanan dan kekacauan.

dap-dalang-bersih

Slide2

Slide3

Advertisements

4 thoughts on “DAP Dalang BERSIH

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s