Peserta Forum Pakatan Harapan Hentam Tun Mahathir

AIDCNews – 15/4/16 – Seorang peserta forum di Shah Alam semalam tampil mengkritik bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam sesi soal jawab forum mengenai laporan PAC terhadap 1MDB anjuran Pakatan Harapan itu, peserta berkenaan berkata Perdana Menteri yang sedia ada sekarang ini adalah warisan Tun Mahathir.

Menurutnya polisi yang diguna pakai oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak adalah polisi yang sama yang pernah dipraktikkan oleh Tun Mahathir ketika menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun.

“Saya tahu saya datang sini saya (akan) kena hentam. Saya berjaga-jaga bila saya bercakap tadi. Ada banyak benda saya nak kata tapi saya tak kata.

“Kerana kalau saya kata, banyak orang tak seronok. Walaupun ada orang lain yang seronok.

“Untuk mendapat sokongan ramai, kita perkecilkan matlamat ataupun perjuangan kita kepada yang boleh diterima oleh semua, dengan itu kita akan berjaya.

“Kalau bangkit soal saya nak itu, saya nak ini, sorry lah, ita akan gagal,” jawab Tun Mahathir kepada lebih kurang 500 hadirin forum.

Seorang peserta lain pula menuntut Tun Mahathir menyatakan pendirian jelas berkenaan Anwar Ibrahim.

Peserta berkenaan menuntut Tun Mahathir membuat satu ‘deklarasi khas’ yang menyatakan bahawa tuduhan bekas perdana menteri terhadap Anwar pada tahun 1988 adalah salah.

“Saya adalah manusia biasa yang tak sunyi dari kesalahan.

“Kalau kita nak buat keputusan tentang Anwar …, hasilnya kita akan berpecah, “jawab Tun Mahathir.

Malaysiakini melaporkan jawapan Tun Mahathir itu sebagai mengelak diri daripada menjawab persoalan Anwar.

“Isnin lalu, Mahathir dipetik dalam temu bual dengan The Australian sebagai berkata bahawa beliau percaya Anwar kini terlalu tua untuk menjadi perdana menteri.

“Beliau juga mengekalkan keputusannya untuk memecat bekas timbalannya itu pada tahun 1998, dengan mengatakan Anwar sebagai “tidak bermoral”,”lapornya.

Selain Tun Mahathir, turut menjadi ahli panel forum berkenaan adalah Lim Kit Siang (Penasihat DAP), Tony Pua (Setiausaha Publisiti DAP), Rafizi Ramli (Setiausaha Agung PKR), Khalid Samad (Pengarah Komunikasi PAN) dan Cynthia Gabriel (Pengarah Eksekutif pemantau anti rasuah- C4).

tun m

tun m

Advertisements

3 thoughts on “Peserta Forum Pakatan Harapan Hentam Tun Mahathir

  1. Astaghfirullah !!!
    Moga Melayu tidak terus hanyut dek KUASA yang sebenarnya bakal dirampas oleh musuh yang bersiap siaga menunggu saat siapnya ‘Lebuhraya Kehancuran Melayu’…
    Nauuzubillahi minzaalik !!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s