Profesionalkah SPRM Jalin Persahabatan Dengan Individu Yang Disiasat

sprm1Mamu Karapoley – ‘Hubungan Rasmi’ atau hubungan apa pun namanya, ia tetap satu hubungan.

Sebagai sebuah agensi yang ditubuh atas nama SURUHANJAYA, kemudian ianya dikhususkan pula untuk menilai, menjaga, menyiasat dan menguatkuasakan undang-undang berkaitan dengan intergriti, kebolehpercayaan serta tahap nilai-tahap amanah dan ketelusan, tidak sewajarnya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalin apa-apa bentuk hubungan, sama ada rasmi, apatah lagi tidak rasmi dengan mana-mana pihak yang boleh menjurus kepada kepentingan tertentu.

SPRM, terutama mereka yang mempunyai kedudukan serta mempunyai kuasa tertentu dalam menjustifikasikan sesuatu isu perlu mengelak daripada mempunyai, atau nampak seperti mempunyai hubungan dengan pihak luar, apatah lagi apabila pihak luar tersebut merupakan pihak yang turut terlibat dalam mana-mana siasatan di bawah SPRM.

SPRM boleh melantik atau mewujudkan jawatan baru, seperti Pegawai Perhubungan Luar jika perlu berinteraksi dengan tujuan mendidik perkara-perkara yang bersangkut paut dengan rasuah dan penyelewengan.

Malah, boleh diperturunkan kuasa tertentu kepada Pegawai Perhubungan Luar untuk mewakili SPRM dalam mana-mana program yang berkaitan intergriti.

Bos-bos besar dalam SPRM tidak boleh menjalin apa-apa bentuk hubungan pun, selagi mana masih bergelar bos SPRM… MUKTAMAD…

dato

sprm

Advertisements

2 thoughts on “Profesionalkah SPRM Jalin Persahabatan Dengan Individu Yang Disiasat

  1. integriti? majlis tersebut menjadi satu bukti sprm mengiktiraf integriti pentadbiran kerajaan p pinang. sebaliknya masyarakat tidak melihat itu yg sebenarnya berlaku. apatah lagi gambar2 majlis tersebut muncul selepas sprm menyuruh masyarakat menutup mulut berkenaan kes lge. sprm seolah2 telah memberi ‘hint’ apa akan jadi dgn kes tersebut. kelembapan tindakan sprm juga mengecewa dan menghilangkan kepercayaan masyarakat. period.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s