Rampasan Kuasa Di Turki : Fethullah Gulen Nafi Jadi Dalang

Erdogan (kiri) dan Fethullah Gulen
AIDCNews – 16/7/16 – Pemimpin buangan Turki, yang tinggal di Amerika Syarikat (AS), Fethullah Gulen menafikan tuduhan bahawa beliau menjadi dalang di sebalik rampasan kuasa di Turki serta mengutuk sekeras-kerasnya tindakan tentera berkenaan.

“Sebagai seorang yang menderita di bawah pelbagai rampasan kuasa tentera dalam tempoh lima dekad yang lalu, ia menjadi penghinaan apabila dituduh mempunyai hubungan dengan sebarang ancaman.

“Saya mengutuk sekras-kerasnya, rampasan kuasa tentera di Turki.

“Kerajaan perlu dimenangi melalui proses pilihan raya yang bebas dan adil, tidak memaksa.

“Saya berdoa kepada Allah untuk kesejahteraan Turki, rakyat Turki dan semua yang berada di Turki,” jelas Gulen dalam satu kenyataan ringkas, lapor AFP.

President Recep Tayyip Erdogan sebelum ini menuduh bekas sekutunya iaitu Gulen yang tinggal di bandar kecil di Pennsylvania (AS) sebagai dalang.

Gulen, 75, merupakan rakan baik Erdogan sebelum hubungan mereka retak apabila presiden berkenaan curiga terhadap gerakan Hizmet yang diasaskannya.

Sementara itu, Kedutaan Turki di Malaysia pada Sabtu mengulangi bahawa kerajaan Presiden Recep Tayyip Erdogan masih berkuasa, dan menafikan cubaan rampasan kuasa di negara itu berjaya dilaksanakan.

Dalam kenyataan kepada Bernama hari ini, kedutaan itu turut menafikan pembabitan keseluruhan Angkatan Tentera Turki dalam cubaan rampasan kuasa itu, bermatlamat menggulingkan kerajaan Turki yang dipilih secara demokrasi.

“Presiden dan Kerajaan kami masih berkuasa. Angkatan Tentera Turki tidak terbabit dalam cubaan rampasan kuasa ini secara keseluruhannya.

“Ia dikendalikan oleh kuncu-kuncu dalam kalangan Angkatan Tentera dan mendapat respons yang selayaknya daripada negara kami,” menurut kedutaan itu.

Menurut laporan, kenyataan tentera yang disiarkan media Turki pada Jumaat menyebut angkatan tentera merampas kuasa sepenuhnya di negara berkenaan, bagaimanapun Presiden Erdogan berkata pada awal Sabtu bahawa cubaan rampasan kuasa itu telahpun gagal, dan menggesa rakyat supaya menjunjung demokrasi.

Erdogan menyalahkan cubaan rampasan kuasa yang sedang berjalan itu ke atas pergerakan yang diketuai cendekiawan Islam Turki Fethullah Gulen yang kini tinggal di Pennsylvania, Amerika Syarikat, menurut laporan itu.

BERIKUT adalah urutan masa dan kejadian cubaan rampasan kuasa di Turki pada Jumaat. Laporan adalah berdasarkan waktu tempatan.

11.52 malam – PM Turki berkata keadaan terkawal, menyalahkan gerakan Gulen, mengisytiharkan zon larangan terbang ke atas Ankara. Sebuah pertubuhan yang rapat dengan Gulen, berpangkalan di AS sebelum ini menafikan penglibatan.

11.39 malam – Bom diletupkan di bangunan parlimen di Ankara, menurut Anadolu Agency yang dikendalikan negeri. Saksi Reuters mendengar letupan di Istanbul.

11.20 malam – Kerry menekankan tentang ‘sokongan mutlak untuk kerajaan demokratik yang dipilih rakyat secara demokrasi’ dalam panggilan telefon dengan Menteri Luar Turki.

11.13 malam – Kumpulan yang rapat dengan dengan Gulen, cendekiawan Islan yang berpangkalan di AS berkata tuduhan bahawa ia terlibat dalam cubaan rampasan kuasa adalah ‘sangat tidak bertanggungjawab’. Mengutuk campur tangan tentera dalam politik Turki, sambil berkata mengambil berat tentang keselamatan rakyat. Menteri Keadilan sebelum ini telah menyalahkan penyokong setia Gulen.

11.05 malam – Presiden Obama berkata, beliau dan Setiausaha Negara Kerry bersetuju bahawa semua pihak di Turki harus menyokong memilih kerajaan. Gesa elakkan pertumpahan darah – kenyataan White House.

11.04 malam – Agensi berita Anadolu yang dikendalikan negeri berkata 17 polis terbunuh di ibu pejabat pasukan khas Ankara.

10.59 malam – Jet pejuang Turki menembak jatuh helikopter tentera yang digunakan oleh komplot rampasan kuasa di Ankara, menurut penyiar NTV.

10.51 malam – Komander pasukan khas berkata kumpulan itu telah terlibat dalam pengkhianatan, mereka tidak akan berjaya. Turut berkata bahawa tentera tidak menyokong rampasan kuasa.

10.47 malam – Perdana menteri berkata beberapa kumpulan dan pembentukan haram berada di sebalik cubaan rampasan kuasa dan memanggilnya perbuatan pengganas. Beliau berkata kerajaan masih bertanggungjawab. Menggesa orang ramai untuk turun berhimpun di jalan raya.

10.37 malam – Panglima Tentera Pertama Turki, sebahagian daripada tentera darat yang bertanggungjawab terhadap Istanbul dan kawasan barat yang lain, berkata mereka yang cuba melakukan rampasan kuasa adalah puak kecil dan tiada apa yang perlu dibimbangkan.

10.26 malam – Dua letupan kuat kedengaran di tengah-tengah ibu negara Turki.

10.08 malam – Kereta kebal mengelilingi bangunan parlimen Turki, melepaskan tembakan. Tembakan kedengaran di lapangan terbang Istanbul.

10.03 malam – Menteri Keadilan Turki berkata ahli-ahli pergerakan dalam tentera yang setia kepada cendekiawan Islam Turki Fethullah Gulen yang berpangkalan di AS, di sebalik cubaan rampasan kuasa.

9.51 malam – Sebuah helikopter tentera melepaskan tembakan di Ankara, saksi melaporkan letupan di ibu negara.

9.35 malam – Stesen penyiar TRT tidak lagi beroperasi, tetapi kemudian memulakan penyiaran dari London.

9.26 malam – Presiden Turki Tayyip Erdogan menggesa orang ramai turun ke jalan raya untuk membantah apa yang disifatkan sebagai cubaan rampasan kuasa oleh puak minoriti dalam tentera. Bercakap kepada wartawan CNN Turk melalui panggilan video bahawa beliau akan pulang ke ibu kota Ankara.

9.22 malam – PM Turki berkata di Twitter bahawa segala-galanya akan dilakukan untuk menggagalkan cubaan rampasan kuasa, walaupun dengan pertumpahan darah. Berkata pengepungan sedang dijalankan di beberapa bangunan penting, tetapi menggesa orang ramai supaya bertenang.

9.18 malam – Sumber presiden berkata presiden dan kerajaan masih berkuasa.

9.05 malam – Stesen penyiar Turki dalam kenyataan yang dibaca atas arahan tentera bahawa perlembagaan baru akan disediakan, menuduh kerajaan menghakis pemerintahan demokrasi dan undang-undang sekular, dan bahawa negara ini sedang dikendalikan oleh ‘majlis keamanan’, di mana undang-undang tentera dikenakan, perintah berkurung dikenakan di seluruh negara.

9.02 malam – Ketua parti pemerintah AK cawangan Istanbul berkata tentera memasuki bangunan parti, diberitahu untuk keluar.

8.58 malam – Kumpulan tentera berada di dalam bangunan stesen penyiar negeri TRT di Ankara, wartawan TRT memberitahu Reuters.

8.57 malam – Facebook, Twitter, YouTube dan media sosial lain disekat di Turki, kata kumpulan pemantauan internet.

8.49 malam- Sumber presiden Turki berkata kenyataan yang dibuat bagi pihak angkatan tentera dibuat tanpa kuasa dan perintah ketenteraan.

8.47 malam – Ketua staf tentera Turki di kalangan tebusan yang dibawa ke ibu pejabat tentera di Ankara, kata agensi berita negeri, Anadolu.

8.38 malam – Presiden Turki Tayyip Erdogan selamat, lapor CNN Turk.

8.25 malam – Tentera Turki berkata mereka telah merampas kuasa untuk menjaga ketenteraman demokratik. Dalam satu kenyataan yang dihantar melalui e-mel dan dilaporkan di saluran TV Turki, tentera berkata, semua hubungan luar Turki sedia ada akan dikekalkan.

8.02 malam – Perdana Menteri Turki Binali Yildirim berkata cubaan rampasan kuasa cuba dibuat dan menggesa rakyat untuk tenang. Beliau berkata kumpulan dalam tentera Turki cuba untuk menggulingkan kerajaan dan pasukan keselamatan telah dipanggil untuk ‘melakukan apa yang perlu’.

7.50 malam – Tembakan didengari di Ankara, jet tentera dan helikopter dilihat terbang di udara. Helikopter dilihat berlegar-legar di Istanbul.

7.29 malam – Jambatan Bosphorus dan Jambatan Fatih Sultan Mehmet kedua-duanya ditutup. Rakaman Dogan News Agency menunjukkan kereta dan bas berpatah balik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s