Isu Paya Wet Land : Elizabeth Wong Terperangkap Isu Lot Tanah 68504

eliAIDCNews – 4/8/16 – Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna, Kerajaan Negeri Selangor, Elizabeth Wong gagal menjawab isu pindahan status di lot tanah 68504, di Kuala Langat, sebaliknya menjawab isu lot tanah yang lain.

“Apa yang diluar, (iaitu) Lot 4827 dan 3974, bukan (di dalam Paya) Indah Wetland. Lot (itu) dengan pemilik lain dan sebagainya,”kata Elizabeth pada sidang media pada Selasa.

Jawapan Elizabeth itu telah menimbulkan lebih banyak keraguan daripada menjawab persoalan yang dibangkitkan.

eli
Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali CheguBard sebelum ini mendakwa lot tanah 68504 yang asalnya berstatus Paya Indah Wetland telah ditukar status untuk pembangunan.

Walaupun dakwaan CheguBard secara jelas spesifik terhadap lot tanah 68504, namun Elizabeth mengabaikan lot berkenaan, sebaliknya membangkitkan isu lot tanah lain iaitu Lot 4827 dan 3974 yang tidak dibangkitkan CheguBard.

Kegagalan Elizabeth menjawab isu lot tanah 68504 juga dapat dilihat dalam kenyataan media bertulis (tanpa tarikh) yang dikeluarkan pihak Elizabeth sendiri.


Walaupun jawapan Elizabeth bercelaru dan meragukan, namun ia menjadi ‘sandaran kukuh’ oleh Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali ketika ditanya isu penukaran status tanah 68504.

Dalam masa sama, Azmin dilihat cuba mematikan isu itu dengan melemparkan tuduhan keji  ‘pemakan dedak’ kepada pihak yang mempersoalkan isu lot tanah berkenaan.

“Perkara spesifik ini, YB Eli (Elizabeth) telah pun memberikan penjelasan. Kalau ada maklumat, kita boleh berikan penjelasan.

“Tetapi setakat semalam YB Eli telah mendapatkan maklumat daripada pejabat daerah dan juga PTG, penjelasannya cukup komphensif.

“Saya kira jawapan yang diberikan YB Eli itu cukup lengkap untuk menangkis tohmahan mereka yang memakan dedak,”kata Azmin.

Sementara itu, anggota PKR Sepang, Nasiruddin Bin Mohamed menyifatkan kegagalan Elizabeth dan Azmin dalam menjawab isu berkenaan telah mencalar intergriti mereka.

“Bersama ini salinan Catatan Carian Persendirian tercatat dengan jelas tanah milik Salak Land Development Sdn Bhd, no. lot 68054 telah ditukar status ke kawasan pembangunan pada tahun 2015 dan geran juga telah siap dipinda pada 9 April 2016.

“Dengan fakta dan salinan ini sahaja sudah membuktikan Exco Kerajaan Negeri berbohong dan kami penggerak PKR akar umbi mendesak beliau bertanggungjawab dan meletakkan jawatan atas pembohongan beliau.

“Kita marah dengan Menteri Pusat kerana sanggup buat apa sahaja demi bos tetapi apa bezanya dengan kita ?

“Jelas apa yang diperkatakan oleh che’GuBard perkara benar tetapi untuk membela Azmin, exco kerajaan negeri sanggup berbohong !,”katanya dalam satu kenyataan.

Advertisements

2 thoughts on “Isu Paya Wet Land : Elizabeth Wong Terperangkap Isu Lot Tanah 68504

  1. Eerrghhhh….kenyang daaa…..emmmm…isu lot tanah….??..bole bajet3 g melancong luar negara lps ni….bnyk tokeh2 nk sponser……

    Like

  2. Kito nk banto MB n Exco jwb….kaw yg ada takungan n tadahan air je yg diwartakn paya….kaw keliling yg penuh pokok2 hutan n semaksamun tu ready for sale…harap maklum ye…..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s