Wakil Rakyat DAP ‘Sokong’ Guan Eng Sebab Takut – Janice Lee

AIDCNews – 4/8/16 – Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP Teratai, Selangor, Janice Lee mendakwa kebanyakan wakil rakyat parti itu tidak menyokong idea Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng untuk mengadakan pilihan raya negeri secara mengejut, namun menampakkan diri mereka seperti ‘menyokong’ kerana takut kehilangan status Yang Berhormat.

Jenice Lee berkata kebanyakan wakil rakyat DAP hanya mengikut sahaja kehendak Guan Eng kerana kuasa Setiausaha Agung parti yang dimilikinya merupakan penentu siapa bakal menjadi wakil rakyat parti itu dalam pilihan raya.

“Kebanyakan tak sokong (pilihan raya mengejut), namun disebabkan Guan Eng adalah Setiausaha Agung, maka amalan (parti) kini tak sama macam dahulu. Contohnya dahulu apabila nak pilih calon, ada perbincangan dengan pemimpin negeri dan tempatan.

“Tetapi sekarang beliau (Guan Eng) seorang sahaja yang buat keputusan, memandangkan beliau seorang yang boleh tandatangan surat lantikan terhadap mereka yang guna logo parti. Maka sesiapa yang tak sokongan cadangan dan nasihat, sudah tentu mereka tak boleh bertanding lagi (dalam pilihan raya),” katanya kepada Antarapos, hari ini.

Dalam masa sama, kata Jenice Lee dengan perlindungan Guan Eng, kebanyakan wakil rakyat DAP tidak lagi bimbang tentang kedudukan politiknya dan mereka berlumba-lumba mengejar kekayaan untuk kepentingan diri sendiri.

“Semua wakil rakyat yang dipilih kini berada dalam keadaan mewah, tak tengok apa yang berlaku, langsung tak nampak mereka buat kerja sebab gaji sudah naik, hidup selesa. Kebanyakkan mereka sibuk tambah aset sahaja,” dakwanya lagi.

Sementara itu, bekas ahli DAP, Aspan Alias berkata Guan Eng kini sedang berdepan dengan isu kepimpinan dari sudut perundangan dan moral

“Setengah orang kata, seseorang itu tak bersalah jika tidak dibuktikan bersalah oleh mahkamah. Jika beliau ambil begitu, tak payah berhenti. Jika beliau rasa moral itu penting untuk tunjukkan kebaikannya, maka beliau (perlu) berhenti.

“Pada pandangan peribadi saya, beliau (Guan Eng) tidak endahkan isu moral dalam politik (dan) lebih pentingkan keputusan mahkamah,”katanya.

Advertisements

2 thoughts on “Wakil Rakyat DAP ‘Sokong’ Guan Eng Sebab Takut – Janice Lee

  1. Moral….hehehe…lawak betoi…klu daa suka maki hamun, fitnah mrfitnah, mne ada moral daaa….apatah lg bila tiba2 kayaraya bila jd adun n exco…dh tentu langsung tk de moral…buktinye penduduk/pengundi kaw nye still miskin n susah….bila nk jumpa, sibuk sangat….time pru /prk je bru diarong langsung tk sibuk…bole g tumah ke rumah pulak tu…siap jelajah 1 malaysia dgn bas/trrller….dasaat….

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s