Bayangan DAP Jika Berjaya Tawan Putrajaya Melalui Surat Jeff Ooi

AIDCNews – 13/8/16 –Surat Ahli parlimen DAP Jelutong, YB Jeff Ooi kepada Dato’ Patahiyah Ismail, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) menjadi viral di media sosial.

Kebanyakan ulasan di kalangan netizen mengaitkan surat itu dengan bayangan apa yang dilakukan DAP jika berjaya menawan Putrajaya pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14) nanti.

Blogger The Flying Kick membuat ulasan khusus berkenaan surat Jeff Ooi itu seperti berikut :

Dengan menggunakan kuasanya selaku Ahli Parlimen, Jeff Oii, Ahli Parlimen DAP Jelutong mengarahkan Datuk Bandar Pulau Pinang agar membatalkan perniagaan milik Bumiputera atas alasan, perniagaan tersebut berstatus haram dan dimiliki oleh pemimpin-pemimpin UMNO.

Walhal yang dikatakan berstatus haram itu sebenarnya mempunyai permit yang sah. Sedangkan terdapat lebih banyak perniagaan lain yang tidak berlesen dan berpermit serta dijalankan secara haram terutama sekali yang membabitkan perjudian dan maksiat di seluruh Pulau Pinang, tetapi tidak pula Jeff Oii mengeluarkan arahan agar perniagaan mereka ditutup atau permohonan mereka untuk beroperasi dihalang.

Hanya kerana pemilik perniagaan tersebut adalah orang Melayu, Jeff Ooi menghalalkan perbuatan kejamnya dengan menyatakan bahawa ia dimiliki oleh pemimpin UMNO.

Dan kalaupun pemimpin UMNO, apa masalahnya?

Apakah orang UMNO tidak boleh berniaga di Pulau Pinang? Apakah orang UMNO atau orang Melayu tidak boleh langsung berdagang dan berurusniaga di bumi yang mereka buka, mereka majukan, sebelum Francis Light tiba dan kemudian membawa masuk seramai mungkin kaum Cina sebelum sejarah diherotkan kononnya Pulau Pinang dibuka oleh Francis Light?

Baru berkuasa di Pulau Pinang sahaja, tetapi nampaknya DAP sudah tidak sabar-sabar untuk melakukan pembersihan etnik.

Bagaimana dengan Chen Man Hin, pengasas DAP yang berasal dari China dan datang ke Tanah Melayu pada usia 13 tahun yang berurusan dengan FGV, anak syarikat FELDA menerusi syarikatnya, Pontian United Plantations Berhad (RUJUK SINI)?

dr chen

Kenapa agaknya Jeff Ooi tidak melalak dan meminta agar Kerajaan Malaysia terutama sekali FELDA atau pun Chen Man Hin sendiri agar tidak meneruskan urusniaga tersebut?

Kerana ia menguntungkan pihak DAP? Sakit hati kerana ada syarikat Melayu yang beroperasi di Pulau Pinang sekaligus menafikan cakap besar DAP kononnya orang Melayu tidak berkelayakan sebagai peniaga?

Bagaimana pula dengan Tony Pua yang pernah mempunyai urusniaga dengan Kerajaan Malaysia menerusi syarikat ITnya yang dijual berpuluh-puluh juta?

Mengapa Jeff Ooi yang mengetahui perkara itu, tidak mengamalkan sikap yang sama, menegah Tony Pua daripada berurusan dengan Kerajaan Melayu-Bumiputera yang disokong oleh beberapa orang anggota kabinet bukan Bumiputera?

Sepatutnya Kerajaan Malaysia yang diketuai oleh UMNO mengamalkan sikap yang serupa. Mana-mana penyokong, pemimpin atau pensimpati DAP tidak dibenarkan berniaga sama sekali di negara ini. Kalau mereka hendak berniaga juga, halau mereka ke Pulau Pinang. Buat sepertimana yang dibuat oleh Jeff Ooi, dan kita akan tengok, siapa yang paling kuat menyalak dan melalak!!!

Surat Jeff Ooi Bukti Jelas Campur Tangan Politik Dalam Pentadbiran Kerajaan Negeri

Advertisements

One thought on “Bayangan DAP Jika Berjaya Tawan Putrajaya Melalui Surat Jeff Ooi

  1. PRU 14 kerajaan patut kusrkn semua statemrnt dn fakta serta bukti tentang kebiadapan cina DAP ni…..ini TANAH MELAYU…tengok la Brunai, bkn mudah kaum lain sewenang2nye mrnjatuhkn melayu…apa dah singspura…melayu trpinggir bila cina dpt kuasa….cukup2 la tutup mata n pekakkn telinga…jgn biarkn bumiputera tanah ini dipermaikn ….cukup2 la…..

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s