DAP Umum Kerjasama Dengan Parti Mahathir

KUALA LUMPUR – DAP mengumumkan kerjasama dengan parti Tun Dr. Mahathir Mohamad iaitu Pribumi Bersatu Malaysia (Pribumi).

Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua mendakwa kononnya DAP bekerjasama dengan Pribumi bagi menegakkan keadilan di Malaysia.

“DAP bekerjasama dengan mana-mana pihak yang mengutamakan perjuangan membina sebuah kerajaan yang cekap, akauntabel dan telus termasuk parti yang baru Bersatu (Pribumi),” dakwanya dalam satu kenyataan hari ini.

Permohonan penubuhan parti Pribumi di buat di ibu pejabat Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS) oleh Presiden sementara, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 9 Ogos lalu.

Parti itu pada asasnya ditubuhkan oleh Mahathir tetapi dipimpin oleh Muhyiddin dan anaknya, Datuk Seri Mukhriz.

Pribumi diwujudkan oleh Mahathir, Muhyiddin dan Mukhriz selepas usaha mereka menjatuhkan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak diluar batas-batas demokratik gagal.

Mahathir mengumumkan keluar keahilan UMNO manakala Muhyiddin digantung keahlian kerana berkempen untuk parti pembangkang sewaktu masih memegang jawatan Timbalan Presiden UMNO.

Muhyiddin bagaimanapun mendakwa kononnya beliau digantung keahlian UMNO kerana menentang Najib bagi meraih simpati orang ramai. – mynewshub.cc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s