Zaid Ibrahim Gesa BERSIH Tidak Lupakan Anwar

zaidAIDCNews – 17/8/16 –Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim menggesa BERSIH tidak melupakan Anwar Ibrahim apabila bercadang mengadakan demonstrasi jalanan berkaitan dengan dengan isu 1MDB.

Zaid berkata isu IMDB tidak berjaya mendapat sokongan rakyat yang secukupnya berbanding dengan isu Anwar Ibrahim yang kini sedang berada dalam penjara.

“Saya fikir hanya satu isu yang masih boleh menyalakan sokongan, iaitu membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari penjara. Ini adalah ujian yang baik untuk sokongan popular dan Anwar telah banyak menderita.

Ia adalah masa untuk kita melihat sama ada kompas moral kita adalah benar-benar terbalik atau jika masih terdapat sedikit harapan.

“Jika kita tidak boleh membawa satu juta rakyat Malaysia turun ke jalan secara aman untuk menuntut pembebasan Anwar, maka kita boleh melupakan untuk mengubah apa-apa di negara kita kerana ia hanya akan menunjukkan bahawa rakyat Malaysia tidak mempunyai apa yang diperlukan untuk membawa perubahan untuk kerajaan yang baik dan bertanggungjawab,”katanya dalam tulisan terbaharu “Save Anwar Please” di laman peribadinya hari ini.

Tambah Zaid, perhimpunan BERSIH yang memfokuskan isu Anwar itu akan juga bakal menguji kewibawaan pengerusi Penaja Parti Pribumi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Presiden parti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Ia juga merupakan ujian untuk Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Adakah mereka – dan mereka boleh melakukan kerahan sokongan yang cukup untuk membantu pembebasan Anwar? Ini penting sebagai satu cara untuk menguji komitmen mereka untuk pembaharuan dan membetulkan kesilapan lalu.

“Bagaimana kita boleh menyelamatkan Malaysia jika kita terus mengabaikan penderitaan Anwar Ibrahim?

“Bagaimana kita boleh bercakap isu “kompromi” dan “konsensus” dan berjuang untuk pilihan raya umum bersama-sama jika kita tidak dapat melakukan langkah yang mudah untuk membuat kebaikan untuk pemimpin pembaharuan yang merana dalam penjara?

“Sudah tiba masanya untuk Dr Mahathir dan Muhyiddin untuk mendekatkan diri mereka kepada rakyat mengenai isu-isu yang melibatkan orang awam dan bukan hanya perkara-perkara yang berkaitan dengan Datuk Seri Najib Razak dan UMNO,”katanya.

Selain itu, kata Zaid perhimpunan BERSIH untuk pembebasan Anwar itu juga untuk menguji sokongan PAS.

“Perhimpunan Bersih untuk pembebasan Anwar akan menguji komitmen PAS dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang kepada pakatan pembangkang.

“Oleh kerana mereka sentiasa menyokong Anwar pada masa lalu, dan sejak perbicaraan Anwar yang tidak mempunyai empat orang saksi lelaki yang melihat perbuatan itu dilakukan, mereka sepatutnya mempunyai masalah menyertai acara BERSIH itu,”katanya lagi.

Pada 3 Ogos lalu, Pengerusi BERSIH, Maria Chin Abdullah memaklumkan akan mengadakan perhimpunan BERSIH 5 dalam masa terdekat, namun belum memutuskan tarikh dan masa ianya akan dibuat.

BERSIH membuat pengumuman itu sebagai menyambut saranan bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir yang mencadangkan supaya rakyat negara ini mengadakan perhimpunan aman untuk menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selepas kes saman sivil yang dibuat oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ).

“Rakyat negara ini penakut. Di negara-negara lain, jutaan akan turun ke jalanan. Rakyat Malaysia ini, baik-baik, kita biasanya tidak berbuat apa-apa (tunjuk perasaan).

“Saya rasa kita perlu adakan satu perhimpunan aman untuk menuntut penyingkirannya (perdana menteri),” kata Mahathir dalam satu kenyataan.

Advertisements

One thought on “Zaid Ibrahim Gesa BERSIH Tidak Lupakan Anwar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s