100,000 Kaum Cina Memohon Jadi Penduduk Tetap Malaysia

cinaTERDAPAT sekurang-kurangnya 100,000 kaum Cina yang menjadi penduduk tetap di negara kita masih belum memperoleh warga kenegaraan, demikian dinyatakan oleh Presiden Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong), Tan Sri Pheng Yin Huah.

Beliau berharap pihak kerajaan memandang serius mengenai perkara ini dan dapat menyelesaikannya dalam tempoh terdekat.

“Kebanyakan kaum Cina yang tidak mempunyai kad pengenalan ini adalah terdiri daripada golongan tua. Mereka telah lama memohon tetapi masih belum diluluskan oleh kerajaan,” katanya kepada Sin Chew Jit Poh.

Menurut Yin Huah, di bawah Perkara 16 Perlembagaan Persekutuan, sesiapa yang dilahirkan di Persekutuan sebelum merdeka, maka seseorang itu berhak didaftarkan sebagai warganegara.

“Sejak lebih daripada beberapa dekad lalu, pelbagai kaum telah memohon untuk menjadi warganegara Malaysia. Bagaimanapun, bagi kaum Cina, mereka sering kali menghadapi kegagalan ketika melalui temu duga akibat masalah bertutur dalam Bahasa Malaysia.

“Kebanyakan mereka sudah lama bermastautin di negara kita sehingga menjadi generasi ketiga dan mempunyai ramai cucu cicit. Mereka juga telah lama memberi sumbangan kepada negara kita. Oleh itu, tidak ada sebab kenapa permohonan mereka untuk menjadi warganegara kita ditolak,” katanya – SH

Advertisements

3 thoughts on “100,000 Kaum Cina Memohon Jadi Penduduk Tetap Malaysia

 1. Apa sumbangan mereka tu? Selain memeriahkan Malaysia dengan judi, arak, pelacuran, kelab malam, babi, kongsi gelap dan maksiat. Nak jadi rakyat Malaysia tapi masih selesa dengan imej pendatang iaitu berbahasa cina, tak mahu belajar Bahasa Malaysia. Biarlah sampai mati tak dapat jadi warganegara, lagi baik.

  Like

 2. sudah ada kes terkantoi:
  1) seorg gro yg ditahan imigresen sbb guna mykad org lain. pada mykad tarikh lahirnya 50an tp wajah pada mykad masih muda sama dgn wajah gro tu. mykad itu dikatakan tulen. disuruh nyanyi negaraku tak tahu. ditanya asal dari mana pun salah. taiping katanya di melaka. cakap melayu langsung tak tahu.
  2) seorg pemegang mykad cina kantoi masa mohon pasport malaysia. mykad itu dikatakan juga tulen. bila discan cap jari ianya berlainan.
  ini hanya kes yg dapat digagalkan. besok yg menyamar untuk mengundi pun agak2 boleh lepas. spr patut guna sistem biometrik.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s