Anwar & Mahathir Berjabat Tangan Khianati Penyokong Mereka – Raja Sara Petra

AIDCNews – 08/9/16 – Wayang berjabat tangan di antara Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim dengan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad adalah satu pengkhianatan kepada penyokong mereka, kata Raja Sara Petra.

Dalam satu kenyataan, Raja Sara yang juga anak blogger reformasi terbuang, Raja Petra Kamaruddin menceritakan penderitaan keluarganya 18 tahun lalu semata-mata untuk membela Anwar yang dipecat daripada UMNO oleh Dr Mahathir pada September 1998.

Menurutnya, bukan sahaja ayahnya, Raja Petra yang menjadi salah seorang tunggak utama reformasi, kemudiannya mengepalai FAC (Free-Anwar Campaign) menanggung penderitaan daripada tindak balas kerajaan yang ketika itu diketuai Dr Mahathir, bahkan dia dan ahli keluarga yang lain turut menanggung beban yang sama.

“Saya hanya berumur 13 tahun ketika itu, dalam tingkatan satu, apabila polis menahan kereta kami dan membawa ayah pergi,” katanya sambil menambah pada ketika itu dia tidak memahami sepenuhnya apa yang sedang berlaku.

Katanya, ketika itu dia hanya diberitahu bahawa ayahnya mungkin berada jauh dalam masa yang agak lama, tetapi dia tidak tahu berapa lamakah jangka masa tersebut.

Sara berkata dia diberitahu, bapanya terpaksa ditahan kerana ayahandanya itu merupakan penyokong Anwar dan menentang Mahathir, serta apa yang dilakukan bapanya itu adalah satu jenayah yang serius.

“Pada Isnin (5 September 2016), Anwar dan Mahathir telah berjumpa dan berjabat tangan. Jadi permusuhan 18 tahun lalu sekarang menjadi ‘air di bawah jambatan’. Masa lalu adalah masa lalu. Maafkan dan lupakannya.

“Tetapi bagaimana pula dengan orang-orang seperti saya, yang selama bertahun-tahun mengalami tekanan emosi yang setiap mengetuk pintu itu, sekali lagi, polis datang untuk mengambil bapa saya pergi?,” katanya.

Bagi tempoh tujuh tahun lalu, Sara berkata bapanya menjadi orang buangan di luar negara kerana menyokong Anwar dan bertanya apakah selepas wayang berjabat tangan itu, Anwar dan Mahathir akan datang meminta maaf kepada keluarganya kerana menderita selama 18 tahun termasuk ditahan ISA di pusat tahanan Kamunting, Taiping.

Sara berkata berjabat tangan di antara Anwar dan Mahathir adalah satu pengkhianatan kepada orang-orang yang diseret ke dalam konflik peribadi mereka dan kini telah dilupakan.

“Lebih baik kebenaran didedahkan sekarang sebelum ianya terlambat.

“Jadi perjuangan (selama ini) bukan benar-benar tentang perubahan sebagaimana yang kami telah diberitahu. Ia hanya berkaitan dengan persoalan kuasa,” katanya lagi.

Pada Isnin, Dr Mahathir telah mengadakan lawatan tidak berjadual menemui Anwar di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Mereka dilaporkan berjabat tangan di bilik mahkamah itu.

Dr Mahathir berkata kedatangannya semata-mata untuk memberi sokongan kepada Anwar untuk mendapatkan perintah injunksi bagi menggantung penguatkuasaan Akta Majlis Keselamatan Negara 2016.

Namun, ramai pemerhati politik berpendapat kehadiran Dr Mahathir itu sebenarnya didorong untuk mendapat pengiktirafan parti baharu yang Dr Mahathir merupakan pengerusinya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) daripada Pakatan Harapan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s