Pengguguran BUCG Daripada Projek Terowong Dasar Laut Timbul Tanda Tanya – Huan

huanAIDCNews – 08/9/16 – Pengguguran syarikat Beijing Urban Construction Group (BUCG) daripada Projek Terowong Dasar Laut Pulau Pinang telah menimbulkan lebih banyak tanda tanya, kata Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM), Datuk Huan Cheng Guan.

Huan berkata pengguguran BUCG yang dibuat secara mengejut oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng membuktikan Kerajaan Negeri Pulau Pinang pimpinan DAP memperbodohkan rakyat negeri itu.

Tambah Huan sebelum BUCG digugurkan daripada projek berkenaan, beliau pernah mempertikaikan kenapa saham BUCG yang asalnya pada tahun 2013 adalah 10 peratus telah dikurangkan kepada 0.0057 peratus pada tahun ini.

“Kerajaan Negeri Pulau Pinang kata walaupun saham BUCG kurang, tetapi BUCG tetap ada dalam konsortium (Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd).

“Tiga tahun yang lepas Kerajaan Negeri Pulau Pinang memuji kekuatan kewangan dan ‘track record’ BUCG. Tetapi yang ini lagi hairan, tiba-tiba BUCG digugurkan,”kata Huan.

Huan berkata sebelum ini Kerajaan Negeri DAP Pulau Pinang berkempen Projek Terowong Dasar Laut diberikan kepada Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd (CZBUCG) kerana ada dua syarikat berpengalaman dari luar negara dalam konsortium iaitu BUCG dan China Railway Construction.

“Maknanya semua yang diperkatakan Kerajaan Negeri Pulau Pinang pada tiga tahun yang lepas kini sudah tidak boleh diguna pakai lagi.

“Macam mana pula dengan wang ringgit, beratus juta telah dibayar (kepada CZBUCG) sebelum ini. Itu semua duit rakyat. Bukan duit bapak Lim Guan Eng,” soal Huan.

Advertisements

One thought on “Pengguguran BUCG Daripada Projek Terowong Dasar Laut Timbul Tanda Tanya – Huan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s