Agong Tolak Deklarasi Tun Mahathir

ydpa-dr-mMalaysia Gazette – Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah menjelaskan baginda tidak boleh mencampuri usaha yang dibuat oleh Parti Pribumi Perkasa Malaysia (PPBM) kerana deklarasi yang diperjuangkan oleh parti itu tidak mengikut Perlembagaan.

Baginda menjelaskan, sebarang tindakan sepatutnya diuruskan menurut amalan lazim iaitu melalui Parlimen dan sistem pilihan raya bagi rakyat membuat keputusan mereka.

Perkara itu dinyatakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam satu kenyataan di sini.

“Saya telah dimaklumkan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah yang baginda telah menerima menghadap Pengerusi Parti Pribumi Perkasa Malaysia (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad di Istana Anak Bukit, Alor Star pada minggu lepas.

“Dalam pertemuan itu, baginda mengambil maklum perkara yang dibangkitkan oleh Tun Dr Mahathir.

“Walau bagaimanapun, Yang di-Perluan Agong turut menjelaskan kepada Tun Dr Mahathir bahawa baginda tidak boleh mencampuri usaha yang dibuat oleh PBBM.

“Ini kerana deklarasi yang dibuat oleh PBBM adalah tidak mengikut perlembagaan. Sebarang tindakan sepatutnya diuruskan menurut amalan lazim iaitu melalui Parlimen dan sistem pilihanraya bagi rakyat membuat keputusan mereka,” kata Perdana Menteri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s