Gabungan Satu Lawan Satu PRU14: PAN Tetap Pertahan DAP

dapAIDCNews – 05/10/16 – Walaupun PAS Menolak DAP dalam merealisasikan impinan satu lawan satu pembangkang melawan Barisan Nasional (BN) bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14), namun PAN tetap setia pertahankan parti Cina itu.

Setiausaha Pemuda PAN Perak, Safarizal Saleh berkata peranan DAP dalam politik negara tidak boleh ditolak kerana parti itu telah memainkan banyak peranan dan tanggungjawab dalam pilihan-pilihan raya sebelum ini, termasuk pelaksanaan pelbagai dasar yang menguntungkan rakyat di Pulau Pinang.

“Walaupun ada peringatan dan amaran agar DAP tidak dibawa berbincang untuk duduk semeja, ia sebenarnya agenda UMNO kerana bimbang dengan sokongan dan keupayaan DAP dalam pilihan raya nanti.

“Kita tidak akan sesekali mengenepikan DAP dan akan sentiasa membuktikan bahawa tohmahan serta desakan agar parti itu diketepikan adalah langkah yang silap,” jelasnya dalam satu kenyataan kepada Roketkini semalam.

Safarizal berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini yang menyatakan bahawa parti Islam itu tidak akan menjalinkan kerjasama dengan DAP atau mana-mana parti yang bekerjasama dengan DAP.

Sambil membela DAP, Safarizal menegaskan, perbuatan sesetengah pihak mengheret DAP dengan tuduhan bersifat perkauman sebenarnya membuktikan bahawa kumpulan itu telah kehabisan idea.

“Atas semangat itu, DAP dan semua parti wajar duduk semeja dengan segera bagi menghadapi BN pada PRU14 yang akan tiba tidak lama lagi,” katanya lagi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s