Sebab Sebenar Muhyiddin Menentang Najib

al-azhariAl-Azharri Siddiq Kamunri ā€“ 1. Ramai orang di luar sana tidak mengetahui kisah sebenar mengapa TS Muhyiddin menentang DS Najib, dan mengapa DS Shafie terjebak tersalah langkah.

2. Ianya bukan pun diisebabkan oleh syarikat kerajaan 1MDB ataupun derma RM2.6B. Syarikat 1MDB jika anda mendengar penerangan Arul Kanda, ianya sama sahaja dengan cerita bisnes biasa. Contohnya, anda bercita-cita besar dalam perniagaan, tetapi anda tiada modal, anda meminjam dengan bank dengan harapan melalui pinjaman itu anda akan dapat mencipta keuntungan, sama ada secara mikro atau makro, sama ada melalui pelan jangka pendek atau jangka panjang.

3. Anda kemudian melakukan kesilapan di pertengahan jalan. Sistem tidak akan mampu memperbaiki kesilapan anda, sebaliknya anda harus melawan sistem itu untuk menang kembali.

4. Begitulah juga 1MDB, kelemahan pengurusan yang lalu telah berlaku namun kita tidak boleh directly menghukumnya, biarkan pihak berkuasa SPRM dan PDRM menyiasatnya. Mereka masih menyiasatnya. Keadilan mesti diberikan kepada semua pihak.

5. Perkara seperti ini amat dimaklumi oleh Muhyiddin, Shafie dan Mukhriz semasa mereka berada di dalam kabinet dan kerajaan sejak sekian lama. Mereka tahu kelemahan dan kekuatan Kerajaan.

6. Jadi, 1MDB mahupun 2.6B bukan sebab utama Muhyiddin menyerang Najib. Sehingga hari-hari terakhir Muhyiddin masih mahu menjadi TPM dan TImbalan Presiden UMNO. Muhyiddin berusaha menyelamatkan jawatan-jawatannya.

HANYA SHAFIE TERJEBAK

7. Namun begitu, desakan orang lain menyebabkan peluang-peluang yang diberikan oleh Najib kepada Muhyiddin sudah melampau batas. Ia tidak bagus untuk UMNO dan kerajaan. Najib melakukan keputusan yang tepat dalam politik dan kerajaan. Kemenangan PRK Sg. Besar, Kuala Kangsar dan PRN Sarawak adalah mandat besar kepada Najib sebagai Perdana Menteri.

8. Perkara yang sama telah dilakukan jua oleh Tun Dr. Mahathir ke atas Tun Musa Hitam dan DS Anwar Ibrahim. Tidak ada perbezaan pun, hanya mekanisme berbeza.

9. Dalam hal ini, Muhyiddin tidak mendapat sokongan penuh. Hanya Shafie sahaja yang terjebak. Manakala Muhyiddin gagal mendapat sokongan DS Zahid, YB Khairy dan TS Shahrizat. Malahan, Muhyiddin tidak berani membuka mulut kepada DS Hishammuddin.

10. Oleh yang demikian, rakyat Malaysia harus faham dan sudah matang, bahawa pertelagahan ini hanyalah kerana keinginan seseorang untuk menjadi Perdana Menteri melalui jalan singkat. Itu bukan cara demokrasi dan cara itu sentiasa gagal di Malaysia.

11. Tuduhan-tuduhan yang dituduh ke atas Najib serupa sahaja dengan fitnah-fitnah yang difitnahkan ke atas Tun Dr. Mahathir semasa menjadi Perdana Menteri.

12. Di Malaysia, sesiapa sahaja akan diperlakukan serupa itu melainkan Lim Kit Siang atau Lim Guan Eng menjadi Perdana Menteri.

Selamat Berhujung Minggu.
Selamat Membaca.

Doha, Qatar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s