Kouta Presiden Singapura Untuk Melayu Bukti PAP Rasis – Damanhuri Abas

AIDCNews – 10/11/16 –Pengumuman Perdana Menteri Singapura yang juga Setiausaha Agung PAP, Lee Hsien Loong yang meletakkan kouta hanya calon Melayu yang layak menjadi Presiden di republik itu pada tahun depan membuktikan PAP mengamalkan polisi rasis dalam pentadbirannya.

“Kemelut Pemilihan Presiden (EP) hanya berkaitan dengan mengubah tiang gol untuk memastikan ia sentiasa ditetapkan bahawa (Melayu) pro-PAP sebagai boneka dilantik. Jangan terganggu dengan Melayu sampah ini,”kata Damanhuri Abas, ahli Parti Demokratik Singapura (SDP) di Facebook.

Damanhuri Abas
Damanhuri Abas
Menurutnya, cara pemilihan seperti itu telah mengesahkan polisi rasis dipraktikkan secara menebal sehinggakan Melayu telah terpinggir di Republik Singapura.

“Kami orang Melayu tidak memerlukan pertunjukan palsu untuk menunjukkan kebaikan kepada masyarakat. Ini adalah semata-mata pengakuan kebenaran secara terbuka bahawa orang Melayu telah dirawat sebagai warga kelas kedua di negara ini sejak 50 tahun yang lalu.

“Perkauman anda memperlihatkan orang Melayu hanya layak untuk diletakkan pada jawatan yang anda anggap selamat kerana anda fikir kita (Melayu) tidak boleh dipercayai dan apa yang telah dilakukan selama 50 tahun dengan menyemai racun bahawa ‘Melayu tidak boleh dipercayai sepenuhnya’ ke dalam minda semua rakyat Singapura,”…”katanya.

Damanhuri berkata jika kerajaan PAP benar-benar ikhlas mahu membantu Melayu, maka silibus rasisme jahat yang disemai sejak dari latihan Khidmat Negara hendaklah dihentikan.

“Jika kerajaan (Singapura) benar-benar mahu membantu orang Melayu, berhenti semai perkauman jahat yang mereka semai secara menebal dalam jiwa rakyat bermula dari program Khidmat Negara. Di sini perkauman bermula dan di sini juga ia mesti berakhir, “katanya lagi.

Pemikiran ‘Othman Wook’ Dalam Politik Malaysia

Advertisements

2 thoughts on “Kouta Presiden Singapura Untuk Melayu Bukti PAP Rasis – Damanhuri Abas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s