Mahathir Meroyan Jemputan Dibatalkan!

KUALA LUMPUR – Tun Dr. Mahathir Mohamad bersikap kebudak-budakan apabila menuduh kononnya Istana Negara adalah milik Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Barisan Nasional (BN).

Beliau berperangai seperti kanak-kanak kecil hanya kerana tidak dijemput menghadiri Istiadat Melafaz dan Menandatangani Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong oleh Seri Paduka Baginda Sultan Muhammad V pada 13 Disember ini.

Mahathir yang kini merupakan sekutu kuat DAP dan Pakatan Harapan turut membuat tuduhan biadap acara mengangkat sumpah Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara itu sebahagian daripada agenda politik parti.

“Rupa-rupanya acara negara adalah sebahagian dari politik parti. Saya minta maaf kerana membuat anggapan yang salah.

“Saya akan ambil ingatan bahawa Istana Negara adalah milik Najib dan Parti Barisan Nasional,” katanya dalam satu kenyataan di blog beliau hari ini.

Mahathir pada 6 Disember lalu menerima surat dari Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang menyebut undangan ke atas beliau untuk menghadiri Istiadat Melafaz dan Menandatangani Sumpah Jawatan Yang di-Pertuan Agong dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong dibatalkan.

Mahathir turut dimaklumkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja bahawa tiada kerusi disediakan untuk beliau pada upacara yang sangat penting kepada negara tersebut.

Hal itu turut mengundang kemarahan orang kuat Mahathir, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan yang mahu Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja memberi penjelasan mengapa Mahathir tidak dijemput.

Kata beliau, pihak istana harus berkecuali dari politik dan mengamalkan konsep raja berperlembagaan dan institusi raja-raja tidak terbabit dengan hal-ehwal politik.

“Kenapa jemputan keatas Mahathir dibatalkan oleh pihak istana?! Siapa yang arahkan pembatalan tersebut?! Adakah arahan pembatalan dari kerajaan atau istana negara?!

“Sepatutnya semua tokoh-tokoh pemimpin tak kira pro kerajaan atau pun tidak tetapi sebagai rakyat malaysia yang pernah menabur bakti kepada negara mesti dijemput hadir!! Baru nampak sikap berkecuali istana dari politik serta kelihatan amat professional!!” katanya. – MYNEWSHUB.CC

Advertisements

One thought on “Mahathir Meroyan Jemputan Dibatalkan!

 1. Raja2 pun dia babitkan..
  Penyakit cina DAP dah berjangkit..
  Siapa yg bodoh dan taksub dgn mathir saja yg akan support mathir..
  Nk suruh org ikut parti mathir.. tapi mathir sendiri tak hormat raja2..
  Benda asas pun dia tak hormat apa lagi yg lain2… dia ingat dia siapa?
  Walau sehebat mana pun mathir tapi kalau dah sampai tahap hipokrit yg melebihi maksima.. dia ingat dia siapa?
  Dia rasa dia paling hebat.. skrg rakyat malaysia dah tahu.. mathir hebat berbohong rupanya.. entah berapa banyak benda yg mathir bohong kita selama menjadi pm??

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s