Drama Siapa PM Pakatan Harapan Belum Berakhir

DI KONVENSYEN Pakatan Harapan (PH) yang pertama, Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub menegaskan calon perdana menteri sebelum terbebasnya Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu ditentukan segera.

“Siapa dia? Konvensyen ini akan putuskan dalam apa cara sekalipun,” kata beliau yang dipetik Malaysia Dateline.

Di sinilah bermulanya cadangan diadakan jawatan PM sementara.

Disember 15:
Malaysiakini melaporkan Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar pula mengesahkan PH akan mengadakan mesyuarat khas untuk menentukan calon PM pakatan pembangkang.

Namun begitu, sebelum mesyuarat sempat diadakan…

Disember 16:
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dipetik China Press sebagai berkata PH sudahpun mencapai kata sepakat pada 13 Disember mengenai calon PM and timbalan PM sementara. Kit Siang juga memetik nama Presiden Amanah Mohamad Sabu untuk menguatkan hujahnya.

“Seperti Mat Sabu sebut tadi, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail akan menjadi calon yang baik untuk perdana menteri sementara. Saya akan menambah, dengan perjanjian yang dicapai antara Pakatan Harapan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia pada hari Selasa untuk pakatan pilihan raya bagi mengalahkan Umno/BN dalam pilihan raya umum akan datang, maka Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menjadi calon yang sesuai untuk jawatan timbalan perdana menteri sementara,” kata Kit Siang ketika menghadiri majlis makan malam kutipan dana anjuran Jawatankuasa Perhubungan DAP Parlimen Bukit Gelugor.

Betul ke PH dah bincang?

Disember 20:
Ketua Setiausaha PH Datuk Saifuddin Abdullah pula muncul menafikan kata-kata Kit Siang dengan menegaskan bahawa PH tidak pernah berbincang untuk melantik Muhyiddin sebagai calon timbalan perdana menteri, lapor Free Malaysia Today.

Melihat kelam-kabutnya PH dalam isu ini, Naib Presiden PKR Rafizi Ramli tidak dapat menahan diri lalu masuk ke dalam perdebatan ini.

Disember 21:
“Lebih banyak kita bercakap mengenai siapa yang akan jadi perdana menteri, kita akan hilang sokongan rakyat yang kita perlukan undi mereka. Saya tidak ada pendapat (mengenai) siapa yang akan jadi perdana menteri, saya hanya fikir (perbincangan) ini perlu dihentikan,” tegas Rafizi seperti yang dilapor Malaysiakini.

Nada Rafizi seolah-olah tidak dipersetujui Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad dan Salahuddin.

Disember 22:
Dalam membalas teguran Rafizi, Khalid menegaskan calon perdana menteri bagi PH perlu ditentukan untuk mengelakkan berlakunya perebutan kuasa dan memastikan PH dapat bertahan selepas pilihanraya, lapor Antarapos.

Salahuddin pula memberi amaran kegagalan PH memuktamadkan calon perdana menteri seolah-olah mengulangi kesilapan pakatan pembangkang dalam PRU13 pada 2013 yang lalu.

“Kali ini, kita mesti berani untuk menamakan siapa yang patut menjadi perdana menteri,” tegas beliau.

Melihat situasi yang semakin tegang ini, Pengerusi PPBM Tun Dr Mahathir Mohamad yang pernah mencadangkan agar Muhyiddin menjadi calon PM pembangkang pula bersuara.

Disember 23:
“Ia patut diumumkan oleh gabungan pakatan pembangkang. Jika mereka umumkan (awal), ada pihak yang akan kecewa sekali gus menyebabkan perdebatan antara kami. Buat masa ini kami tidak boleh umum perdana menteri,” tegas Tun Mahathir ketika ditanya mengenai isu calon PM pembangkang di dalam Forum Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 yang dianjurkan Malaysiakini.

Sejurus Tun Mahathir membuat kenyataan, Setiausaha Agung Amanah Mohd Anuar Mohd Tahir pula menyuarakan nada yang berbeza dengan pimpinan Amanah yang pernah mengeluarkan kenyataan mengenai isu calon PM sebelum ini.

Laporan Sinar Harian berkata Anuar menegaskan Amanah mengambil sikap yang sama dengan Dr Mahathir dan “parti itu tidak akan ‘menari ikut rentak’ pihak lain” kerana ini bukanlah keutamaan mereka.

Kalau betul, mengapa pula pendirian antara pimpinan berbeza-beza?

Sebagai setiausaha agung Amanah, sudah tentu suara Anuar mewakili pendirian parti yang akhirnya menyebabkan Khalid membuat satu lagi kenyataan pada keesokan harinya.

Disember 24:
“Yang terpenting ialah dasar-dasar yang hendak dilaksanakan (sekiranya menang PRU14). Itu yang perlu kita putuskan. Soal calon perdana menteri (pembangkang) ini kita ada masa untuk tentukan kemudian.

“Dasar-dasar itu kita persetujui dahulu, siapa jadi perdana menteri pun dasar-dasar utama yang hendak dilaksanakan itu yang paling penting,” kata Khalid yang dipetik oleh Antarapos.

Begitulah tamatnya isu calon PM PH bagi musim pertama ini.

Musim kedua drama ini akan bermula di 2017. Ia bakal menjadi lebih menarik, lebih mendebarkan dan memeningkan.

Untuk mengurangkan rasa kecewa dan juga penghinaan terhadap daya fikir anda, anda dinasihatkan untuk meninggalkan otak anda ketika mengikuti drama ini. Anggaplah ia sebagai satu bentuk hiburan – Unit Media Wangsa Maju

drama

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s