Dr Lim Mah Hui Tidak Mahu Lagi Kerja Di Bawah Arahan Guan Eng

lim-mah-huiAIDCNews -27/12/16 – Kecewa pandangan yang betul tidak diterima menyebabkan Dr Lim Mah Hui tidak mahu lagi disambung kontrak sebagai Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP).

Dr Mah Hui berkata beliau tidak mahu lagi berkhidmat kerana “perubahan yang diingini di Pulau Pinang tidak seperti yang diharapkan”.

“Saya akan kekal aktif sebagai ahli jawatankuasa Forum Pulau Pinang. Saya masih akan bercakap mengenai isu-isu awam.

“Saya percaya orang-orang di pejabat awam perlu berkhidmat untuk terma yang terhad. Diharap ia dapat mengambil fikiran yang lebih segar dengan idea-idea dan pendekatan baharu yang lebih baik, “katanya.

Beliau yang telah berkhidmat sebagai Ahli Majlis MBPP sejak 2011 mewakili masyarakat sivil Forum Pulau Pinang mula bercanggah pendapat dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng pada Mac berkaitan dengan projek letak kereta, melebarkan jalan dan angka menunda kereta oleh penguatkuasaan majlis.

Pentadbiran Ketua Menteri Lim Guan Eng Mula Dikritik Penyokong Sendiri

Pada bulan Julai, Dr Mah Hui mengkritik Pelan Induk Pengangkutan Negeri Pulau Pinang (PTMP) dan mencadangkan alternatif yang lebih baik, lebih murah serta pelan induk pengangkutan yang lebih cepat.

Sebulan sebelum itu, beliau menghantar surat kepada Unesco menyatakan kebimbangan bahawa PTMP akan menjejaskan status Tapak Warisan Dunia di George Town.

Sepanjang perkhidmatan beliau di MBPP, Dr Mah Hui telah dilabel sebagai pembohong, tikam belakang dan pengkhianat kerajaan negeri oleh ahli-ahli politik DAP tempatan.

“Tiada siapa yang boleh hidup sehingga standard Mah Hui sebagai contoh memegang integriti dan mewakili kepentingan awam tanpa rasa takut atau pilih kasih.

“Dia telah bercakap mengenai meletakkan jawatan untuk beberapa ketika.

“Mungkin dia perlu berehat dan kami berharap dia akan menerima jawatan itu lagi,” kata rakan ahli Forum Pulau Pinang, Khoo Salma Nasution, yang kumpulan itu telah mencalonkan untuk mengambil tempat Dr Mah Hui.

Bekas ahli DAP, Roger Teoh, turut mengecam tindakan DAP melabel Dr Mah Hui sebagai pengkhianat.

“Ada sesuatu yang tidak betul apabila kerajaan negeri telah bertindak balas terhadap surat Unesco Dr Lim. Saya merasakan tidak adil beliau dilabelkan pengkhianat.

“Jika kebimbangan beliau kedengaran dalaman, perlukah beliau menulis kepada Unesco, “soal beliau.

Roger Teoh pada mulanya menyokong PTMP dan bertelagah dengan Dr Mah Hui berkaitan isu itu, namun mengubah pendiriannya selepas melakukan penyelidikan tesis Masters mengenai penggunaan kereta di 100 bandar raya di seluruh dunia.

Justeru, beliau membuat keputusan untuk keluar DAP selepas itu.

roger

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s