Visi Negara Islam Zalim & Rasuah, Dakwa Lim Kit Siang

limKUALA LUMPUR – Penasihat DAP, Lim Kit Siang memaklumkan beliau selaku pemimpin Pakatan Harapan yang turut dianggotai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (PAN) tidak boleh menyokong visi Islam yang tidak bertoleransi.

Beliau memetik kenyataan seorang profesor di Universiti George Washington, Amerika Syarikat (AS) bagi menjustifikasikan pendiriannya iaitu ‘Negara Islam’ mempergunakan agama sebagai alat kawalan kerajaan

“Profesor itu berkata kita mesti menekankan bahawa banyak negara yang beragama Islam dan Islamik zalim, rasuah, dan mundur sebenarnya bukan Islam.

“Ketelusan (TI) Indeks Persepsi Rasuah Antarabangsa 2016 juga menunjukkan sembilan daripada 10 negara yang paling korup di dunia adalah anggota Pertubuhan Persidangan Islam (OIC),” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Kit Siang berkata, ulama besar pada abad ke-19, Muhammad Abduh pernah menulis dalam kiasan beliau pergi ke Barat dan melihat Islam, tetapi tiada orang Islam di situ.

Menurutnya, Muhamad Abduh seterusnya menulis apabila beliau pulang ke Timur melihat ramai muslim, tetapi mereka bukan beragama Islam.

“Ajaran al-Quran adalah lebih baik dalam masyarakat Barat daripada di negara-negara Islam yang telah gagal untuk memeluk nilai-nilai iman mereka sendiri,” sindirnya.

Justeru, beliau mendakwa sangat menyedihkan terdapat pemimpin Islam di Malaysia enggan mengakui bahawa nilai-nilai teras seperti integriti, kebebasan, hak asasi manusia dan keadilan (walaupun bukan sebuah negara Islam) sebenarnya juzuk penting dalam ajaran Islam.

Beliau berpendapat mungkin kerana itu Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak kisah jika Malaysia dilanda rasuah dibawah konsep Negara Islamnya.

“Saya tidak fikir ahli PAS sendiri boleh menerima konsep seperti itu,” katanya.

Mynewshub.cc semalam melaporkan Abdul Hadi selaku Presidan PAS melahirkan rasa kecewa ke atas sikap sebilangan umat Islam negara ini kerana bersedia menerima pemabuk dan pengamal seks bebas menjadi pemimpin Malaysia.

Menurut Abdul Hadi, umat Islam terbabit sanggup dipimpin mereka yang kaki mabuk, mengamal seks bebas dan melakukan lain-lain kemungkaran di sisi Allah S.W.T kerana mendakwa mahukan negara bebas rasuah sedangkan dosa berkenaan lebih besar daripada rasuah.

“Mereka juga boleh menerima pemimpin yang bercakap benar dalam mengerjakan maksiat kerana bagi mereka itu adalah pemimpin yang berani berterus terang.

“PAS tidak boleh terpengaruh dengan mereka yang terperangkap dalam krisis nilai ini, apa lagi Islam berbeza menentukan nilai kemanusiaannya,” jelas Abdul Hadi.

Abdul Hadi seterusnya menerangkan Islam meletakkan sifat yang menyeluruh terhadap fitrah manusia daripada segi nilai baik buruk merangkumi jasad, akal, roh, individu, keluarga, masyarakat, hubungan dengan Tuhan dan alam sekeliling.

Tambah beliau, sifat yang digariskan Islam itu tidak ada dalam teori bBarat yang mengalami krisis nilai yang diagung-agungkan oleh segelintir umat Islam Malaysia terbabit. – MYNEWSHUB.CC

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s