Bila Kit Siang Bermain Tai Chi

Malayan News – Mahathir mahu Pakatan Harapan berdaftar secara sah sebelum Pribumi dengan rasmi menyertai pakatan pembangkang. Kit Siang tidak mahu Pakatan Harapan berdaftar secara sah kerana mereka perlu menamakan Pengerusi, Timbalan Pengerusi, dan semua pemegang jawatan yang lain.

Anthony Loke mengesahkan DAP memutuskan siapa yang menjadi Perdana Menteri Ketua Whip Parlimen DAP, Anthony Loke membantu Kit Siang bermain Tai Chi (maksud dalam bahasa Inggeris bermain di pentas atau menipu orang ramai) dengan mengumumkan Dr Wan Azizah Wan Ismail akan menjadi perdana menteri wanita pertama Malaysia jika Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum akan datang.

Kit Siang mahu orang Melayu untuk mempercayai bahawa orang Melayu dan bukan Cina berada di belakang Pakatan Ali Baba.

Pada mulanya Mukhriz menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan menang lebih daripada 111 kerusi di Parlimen manakala Kit Siang menjadi Menteri Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan apabila Mahathir membuat perjanjian dengan Kit Siang pada 3 Disember 2016.

Tetapi memandangkan Mukhriz akan menjadi Perdana Menteri manakala Kit Siang menyandang Timbalan Perdana Menteri dan dalam masa sama Menteri Kewangan akan lebih berkuasa daripada Perdana Menteri dan akhirnya akan mentadbir negara menyebabkan pakatan pimpinan Melayu berlawan dengan pakatan pimpinan Cina.

Perjanjian sulit Mahathir adalah menjadikan Kit Siang sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Mahathir mengesahkan DAP mahu jawatan Timbalan Perdana Menteri dan kemudian melakukan pusingan U apabila menyedari kesilapan beliau dan berkata MCA dan bukannya DAP mahu jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Kit Siang dan Mahathir berselisih mengenai Pakatan Harapan. Mahathir mahu Pakatan Harapan sah berdaftar dan Kit Siang pula tidak bersetuju. Sekiranya Pakatan Harapan belum berdaftar secara sah, Mahathir tidak mahu PPBM secara rasmi menyertai Pakatan Harapan kerana sekatan pakatan pembangkang dipanggil Pribumi dan Pakatan Harapan dan bukannya Pakatan Harapan daripada Pribumi, PKR, DAP dan PAN.

Pribumi tidak akan sertai Pakatan Harapan selagi ianya belum berdaftar secara sah
Untuk mendaftar secara sah Pakatan Harapan, Pengerusi, Timbalan Pengerusi, Setiausaha, Bendahari, Ketua Penerangan, Ahli-ahli Majlis, dan sebagainya sama seperti BN, jika tidak pendaftaran berkenaan tidak boleh diluluskan.

Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Pakatan Harapan akan menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang. Mereka tidak boleh melantik orang lain sebagai Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Kit Siang akan tentukan siapa Perdana Menteri sekiranya Pakatan Harapan menang dalam pilihan raya umum.

Kit Siang tidak rasmi sebagai Pengerusi Pakatan Haraoan dan sebagai Pengerusi de facto beliau akan membuat keputusan, dimana Mahathir akan cari sokongan bagi memastikan Mukhriz menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan menang pilihan raya umum akan datang maka Mahathir bersetuju Kit Siang menjadi Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan.

Pakatan Harapan tidak boleh menang hanya berdasarkan undi Cina sahaja, meskipun 100% undi Cina untuk DAP mereka boleh menang 50-55 kerusi. Dan mereka perlu 112-125 kerusi untuk berarak ke Putrajaya.

DAP perlukan undi Melayu dan itulah sebabnya Anthony Loke mengeluarkan kenyataan spin bahawa Wan Azizah akan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Harapan menang dalam pilihan raya umum akan datang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s