DAP Sasar Penyokong UMNO, PAS Berpaling Tadah

KUALA LUMPUR – Salah satu strategi DAP untuk memastikan parti itu dapat merampas pemerintahan negara ini dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) dengan memastikan ramai ahli UMNO dan PAS berpaling tadah.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkata, jika strategi itu berjaya maka DAP akan turut dapat menamatkan pemerintahan 60 tahun parti terbesar kaum Melayu UMNO di negara ini.

“DAP perlu mencapai lebih 3.5 juta ahli UMNO dan lebih sejuta ahli PAS untuk memastikan kemenangan dalam PRU14. DAP juga perlu mendapatkan sokongan majoriti rakyat Sabah dan Sarawak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kit Siang berkata, beliau percaya kaum Melayu zaman ini tidak lagi percaya bahawa DAP adalah parti anti-Islam dan anti-Melayu yang akan mengurangkan kuasa politik bangsa itu.

DAP sejak tahun ini mendapat bantuan politik oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad melalui kerjasama DAP dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

DAP dan sekutunya dalam Pakatan Harapan iaitu Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Amanah Negara (PAN) turut menandatangani perjanjian kerjasama dengan PPBM.

Mahathir menubuhkan PPBM kerana berdendam dengan UMNO apabila beberapa kepentingan peribadinya tidak dipenuhi kerajaan. – Mynewshub.cc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s