Dari Mana Ezam Dapat Dana Beli Parti Bebas Rasuah – RPK

“Ezam mungkin perlu menghabiskan pilihan raya umum akan datang dalam penjara bersama-sama dengan Rafizi Ramli dan Tony Pua. Ini kerana dia telah ‘tertangkap’ kerana memalsukan Minit EGM yang tidak pernah diadakan di kedai jubin. Beliau juga memalsukan senarai hadirin dengan tandatangan palsu dan menukar nama parti tanpa kelulusan RoS atau ahli-ahli parti. Dan kini ia kelihatan bahawa kemungkinan Daim adalah penaja sebenarnya.”

Mohamad Ezam Mohd Nor kini menunggu masa dan mula mengira hari ajalnya. Bukan sahaja beliau kemungkinan besar tidak lagi akan menerima kira-kira RM100 juta dari penaja yang sepatutnya memberikan kepadanya tetapi dia akan menghadapi pertuduhan rasuah dan penipuan serta mungkin bakal didakwa dalam pengubahan wang haram juga.

Adakah ini bermakna partinya, Parti Bebas Rasuah, benar-benar tidak wujud dan merupakan hanya penyamaran semata-mata, tiada lagi paluan gong untuk mengalu-alukannya sebagai ahli Pakatan Harapan? Bagaimanapun, anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara itu di sini: Ezam scams his party sponsor, yet again.

G. Kumaar Aaman, yang merupakan ketua Parti Generasi Baru (NewGen Party) sebenar yang Ezam sepatutnya beli dan menukarkannya menjadi Parti Bebas Rasuah, telah meminta SPRM untuk menyiasat dari siapa Ezam mendapat wang. Seseorang memberi Ezam RM10 juta jadi Kumar mahu tahu siapa yang menderma atau penajanya.

Menurut Ali, pemandu beliau, akhir-akhir ini Ezam telah bertemu Tun Daim beberapa kali jadi adakah ini boleh menjadikannya sebagai penaja beliau?

“Bagaimana beliau (Ezam), sebagai bekas kakitangan awam, mampu untuk membayar untuk itu dan ini. SPRM perlu melihat kepada sumber pendapatannya, sama ada ia datang dari ‘penaja’ atau daripada rasuah, “kata Kumaar.

Kumaar juga berkata, “Saya adalah presiden parti NewGen. Saya tidak tahu di mana maruah Ezam ketika dia menyamar sebagai presiden parti. “Kumaar menambah terdapat pihak tertentu (bermaksud orang dalam parti yang Ezam telah rasuahkan) yang bersubahat dengan Ezam dan telah menggunakan alamat pejabat yang palsu, tandatangan palsu dan ahli-ahli parti palsu untuk merampas atau ‘mencuri’ parti.

Ini adalah tuduhan yang amat serius sekali. Kumaar juga mendakwa bahawa Ezam, yang kononnya sebagai presiden parti dan timbalannya, Khairuddin Abu Hassan, telah menukar nama parti itu kepada Parti Bebas Rasuah tanpa kelulusan Pendaftar Pertubuhan atau 300 ahli berdaftar parti. Tiada satu pun daripada 300 ahli telah menghadiri sebarang EGM untuk meluluskan perubahan pemegang jawatan atau pertukaran nama.

Ezam palsukan EGM, mereka Minit, memalsukan tandatangan dan menukar nama parti itu tanpa kelulusan

Untuk memburukkan lagi keadaan, tiada EGM pernah diadakan. Minit Mesyuarat EGM telah dipalsukan dan alamat EGM yang sepatutnya telah diadakan sebenarnya dibuat alamat kedai jubin. Dan kerana itulah lahirnya nama ‘Parti Kedai Jubin’. Kalau mengikut Akta Pertubuhan, tidak ada sebab untuk Pendaftar Pertubuhan boleh mengabaikan jenayah ini atau mengelak daripada mengambil tindakan terhadap Ezam.

Satu laporan polis juga telah dibuat terhadap bekas setiausaha agung parti sebelumnya, S. Gobi Krishnan, berhubung kehilangan RM105,000 wang parti. Gobi juga orang yang telah disogok oleh Ezam dan yang bersekongkol untuk mereka Minit EGM yang tidak pernah diadakan di kedai jubin dan senarai hadirin palsu dengan tandatangan palsu.

Mohamad Zaini Jaafar, Huan Cheng Guan dan Kumaar Aaman menuduh Ezam mencuri parti melalui EGM palsu dan dokumen yang direka

Ezam boleh dengan mudah mengelakan semua masalah ini dengan menghabiskan sedikit daripada RM10 juta mengadakan EGM sebenar dengan kehadiran ahli betul. Walau bagaimanapun, kerana tamak, dia cuba untuk menyelamatkan wang dengan memalsukan minit mesyuarat dan kehadirin palsu serta tandatangan palsu di alamat kedai jubin.

Bak kata pepatah English “penny-wise-pound-foolish”? Hanya untuk menyelamatkan beberapa ribu dari RM10 juta, Ezam mungkin baru sahaja kehilangan baki RM90 juta, jumlah yang dia sepatutnya menerima. Sekarang dia telah memperbodohkan diri sendiri dan mungkin perlu menghabiskan pilihan raya umum akan datang dalam penjara, sekali lagi.

Malaysia Today

Advertisements

3 thoughts on “Dari Mana Ezam Dapat Dana Beli Parti Bebas Rasuah – RPK

  1. Ya laaa,dari mana dia dapat wang utk membeli sebuah parti dan menguruskan parti tersebut,sedangkan dia hanya bekas seorang penjawat awam.Dia pun pernah cakap pada saya dia tak ada banyak wang seperti yg di sangka oleh musuh politiknya.Dengar citer beliau meletak jawatan dan meningalkan Umno pun kerana Umno tidak mampu lagi memberinya wang yg cukup utk ‘menanggug’ para balaci di sekelilingnya.

    Nampaknya Ezam ,sedang masuk kubur yg di galinya sendiri,dan hanya menunggu masa utk di timbus.Ini lah padahnya orang tamak yg tidak pernah merasa puas dgn apa yg ada,,tidak pernah merasa bersyukur dan tidak mahu berterima kasih.Semuga beliau belajar mengucakan Alhamdullillah dgn setulus hati selepas ini.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s