Dolar Singapura Catat Paras Terendah Berbanding Ringgit Tahun Ini


SINGAPURA: Dolar Singapura diperdagangkan pada kadar sedolar berbanding RM3.095 pada pagi Rabu (3 Mei), iaitu kadar pertukaran paling rendah bagi tahun ini, menurut data Bloomberg.

Paras terendah bagi 2017 berbanding ringgit Malaysia dicatat pada sekitar 9.00 pagi, yang jatuh sedikit berbanding paras paling rendah sebelum ini iaitu RM3.096 pada 2 Januari.

Ringgit semakin pulih sejak pertengahan bulan April, dan didorong oleh pemulihan pada harga komoditi, yang meningkatkan permintaan ekuiti. Pada 13 April, sedolar Singapura diperdagangkan pada RM3.179 – iaitu paras tertinggi sejauh ini.

Berbanding mata wang dunia, ringgit Malaysia kini mencatat paras tertinggi dalam masa lebih lima bulan, yang pulih dari paras terendah selama hampir 20 tahun.

Menurut Bloomberg, para pelabur memilih stok Malaysia dengan jangkaan bahawa harga minyak mentah akan membantu meningkatkan pendapatan negara dan bahawa perbelanjaan kerajaan Malaysia akan meningkat menjelang pilihan raya umum yang mungkin diadakan tahun ini.

Tanda aras bagi tolok ekuiti KLCI berada pada paras tertinggi dalam masa hampir dua tahun, yang dipacu oleh tempoh pengaliran tunai yang paling lama sejak 2013.

Sejak menunjukkan prestasi yang paling lemah pada tahun 2016, para penggubal dasar Malaysia memperkenalkan banyak langkah baru bagi mengembalikan minat dan keyakinan terhadap pasaran kewangan negara tersebut.
– TODAY/im

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s