PAS Perak Putuskan Hubungan Dengan PKR

IPOH- PAS Perak memutuskan hubungannya dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri sebagai mematuhi keputusan Majlis Syura Ulama PAS menamatkan Tahaluf Siyasi dengan parti itu hari ini.

Pesuruhjaya PAS Perak Razman Zakaria berkata keputusan Majlis Syura Ulama itu adalah tepat setelah mengambil kira percanggahan yang dibangkitakn PKR.

“Kita menerima keputusan yang dibuat dan kita harap anggota serta jentera parti akan kekal fokus untuk mengukuhkan kekuatan parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Beliau mengulas pengumuman Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS Datuk Dr Muhammad Nik Zawawi Salleh mengenai keputusan itu dibuat kerana PKR melanggar kerjasama mengikut hukum syarak dan akhlak Islam termasuk menentang Rang Undang-undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 yang dibawa PAS.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi PKR Negeri Dr Lee Boon Chye berkata pihaknya berlapang dada dan menerima keputusan Majlis Syura Ulama PAS.– BERNAMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s