Anwar Tak Setuju Hasrat Dr Mahathir Mahu Jadi PM Semula

KUALA LUMPUR – Sudah serik diperdayakan kali kedua, mungkin itu ungkapan paling sesuai apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim nampaknya tidak bersetuju dengan hasrat bekas bosnya, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu menjadi perdana menteri semula.

Anwar tidak selesa apabila mengetahui tentang rancangan Dr Mahathir mahu menjadi perdana menteri semula dan menegaskan sebarang keputusan mengenai jawatan penting tersebut perlu diputuskan secara konsensus dan bukan bergantung kepada keputusan seorang individu sahaja.

“Ia bukan keputusan beliau, sebaliknya Pakatan Harapan.

“Seseorang tidak menjadi menawarkan diri (menjadi perdana menteri) begitu saja sebaliknya perlu ada kesepakatan,” kata beliau yang dipetik semasa bertemu media di kompleks Mahkamah Syariah Shah Alam hari ini.

Minggu lalu, Dr Mahathir yang juga Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam satu sesi soal jawab yang disiarkan secara langsung menerusi akaun Facebooknya mengakui bahawa beliau berkemungkinan terpaksa mempertimbangkan menjadi Perdana Menteri semula sekiranya itu yang dimahukan oleh kepemimpinan Pakatan Harapan yang diketuai DAP.

Pengakuan Dr Mahathir itu menimbulkan kekeliruan dalam kalangan orang ramai mengenai calon Perdana Menteri daripada Pakatan Harapan memandangkan Konvensyen Nasional PKR bulan lalu telah membuat penegasan mahu Anwar sebagai perdana menteri ketujuh jika Pakatan berjaya menawan Putrajaya. – MalaysiaGazette

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s