Kit Siang Arah Pimpinan Pakatan Harapan Sorok Krisis Dalaman Kepada Media

KUALA LUMPUR – Penasihat DAP, Lim Kit Siang menggesa seluruh pimpinan Pakatan Harapan menundakan sebarang perbalahan dalam kalangan mereka menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14)

Kata beliau, Pakatan Harapan boleh berbalah mengenai apa sahaja termasuk siapa akan menjadi calon Perdana Menteri, tetapi ia tidak boleh terdedah kepada rakyat dan hanya berlegar dalam ruang lingkup Pakatan Harapan.

“Untuk bulan yang seterusnya, pastikan percanggahan kekal dalam Pakatan Harapan dan jauh daripada publisiti serta perhatian media.

“Pakatan Harapan perlu membina imej positif dan fokus kepada isu 1MDB dan FGV,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Pakatan Harapan dibarisi oleh parti sekular dan liberal DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Amanah Negara (PAN) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM)

Kenyataan pemimpin tertinggi Pakatan Harapan itu bagaimanapun bercanggah dengan dakwaan pembangkang selama ini kononnya mereka memperjuangkan hak media untuk mendapat maklumat dan melaporkan.

Kit Siang mengeluarkan kenyataan itu gara-gara tindakan pemimpin PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan untuk tidak menawarkan diri sebagai calon Perdana Menteri Pakatan Harapan pada PRU14.

Pengumuman Anwar itu mencetuskan perbalahan hangat dalam kalangan penyokong-penyokong pembangkang yang berlainan ‘tuan’ kerana ada yang gembira, ada yang berduka.

Anwar yang diharapkan penyokong PKR menjadi calon Perdana Menteri memaklumkan keputusan itu terpaksa dibuat berikutan perebutan kuasa untuk menjadi calon Perdana Menteri yang sedang berlaku dalam kalangan anggota parti Pakatan Harapan.

Sebelum ini terdapat desas-desus PKR dan DAP mencapai persetujuan secara senyap-senyap untuk mencalonkan Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Perdana Menteri sementara dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia pertama dari kaum Cina

Tidak berapa selepas itu Tun Dr. Mahathir Mohamad yang mengetuai PPBM menawarkan diri mengetuai Pakatan Harapan dalam PRU14 sekali gus memungkinkan beliau yang akan menjadi calon Perdana Menteri pembangkang.

Tawaran itu menimbulkan kemarahan penyokong PKR tetapi dipercayai mendapat sokongan Menteri Besar Selangor yang juga Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali kerana beliau sudah hampir pasti akan dipilih menjadi Timbalan Perdana Menteri oleh Mahathir. –MYNEWSHUB.CC

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s