Memahami Maksud ‘Malaysian Malaysia’ Roh Perjuangan DAP II

AIDCNews -28/07/17 –Dalam bahagian pertama, Lim Kit Siang menjelaskan slogan ‘Malaysian Malaysia’ berkait rapat dengan usaha perjuangan DAP untuk memansuhkan perbezaan Bumiputera dan bukan Bumiputera sepertimana yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.

Usaha menghapuskan perbezaan Bumiputera dan bukan Bumiputera terkandung dalam Deklarasi DAP di Setapak pada tahun 1967 yang menjadi ideologi DAP hingga ke hari ini.

Maksudnya, apabila DAP meletakkan moto perjuangan penghapusan perbezaan Bumiputera dan bukan Bumiputera sebagai slogan perjuangan parti, maka DAP sedang merealisasikan konsep Malaysian Malaysia.

Selanjutnya, sila baca “Memahami Maksud ‘Malaysian Malaysia’ Roh Perjuangan DAP

Dalam bahagian kedua ini, Kit Siang menjelaskan lagi makna Malaysian Malaysia dari sudut kepimpinan negara.

Kit Siang ketika berceramah di perhimpunan awam DAP di Mahkamah Suleiman, Kuala Lumpur pada 7 Mei 1969 menegaskan DAP tidak setuju Perdana Menteri Malaysia kekal selama-lamanya adalah milik Melayu-Islam.

Beliau membidas kenyataan Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman yang berkata: “Jawatan Perdana Menteri Malaysia selama-lamanya akan disandang oleh orang-orang beragama Islam kerana ‘Kuasa politik di-negera ini adalah di dalam tangan orang Melayu. ‘(Berita Harian, 7 Mei).

Kit Siang berkata jika jawatan Perdana Menteri kekal selama-lamanya milik Melayu ia mengesahkan jawatan itu kekal menjadi milik kaum feudal dan bangsawan Melayu dan bukan di tangan rakyat Malaysia.

Jelas Kit Siang, jawatan Perdana Menteri tidak semestinya kekal menjadi hak milik Melayu-Islam tetapi boleh juga dipegang oleh bukan Melayu.

Jika jawatan Perdana Menteri dipegang oleh bukan Melayu, maka ia menjadi milik rakyat Malaysia dan konsep Malaysian Malaysia telah dilaksanakan.

“Orang bukan Melayu di Malaysia sedang mengalami penderitaan, dengan rahmat kebaikan kaum feudal dan bangsawan Melayu. Itulah sebabnya orang bukan Melayu diklasifikasikan sebagai kelas kedua bukan bumiputra. Ini juga mengapa bahasa, budaya dan sekolah orang bukan Melayu ditindas, dan peluang pendidikan dan ekonomi mereka didiskriminasi.

“Kami dalam DAP menentang kuasa politik untuk kekal berada di tangan orang Melayu. Kami tidak mahu kuasa politik berada di tangan orang Cina atau di tangan kaum India. Kami mahu kuasa politik berada di tangan rakyat Malaysia, tanpa mengira bangsa, bahasa atau agama mereka,”kata Kit Siang.

Kit Siang juga menepis kenyataan Presiden MCA Tun Tan Siew Sin yang menuduh DAP menginginkan sebuah negara Cina di Malaysia.

“Jika begitu, maka kami akan menuntut warganegara berbangsa Cina menjadi warga kelas pertama dengan orang Melayu sebagai status bukan bumiputra kelas kedua.

“Kami juga akan menuntut bahasa Cina untuk menjadi bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi tunggal. Kami akan mengatakan Tunku Abdul Rahman, Tun Razak dan Tun Tan Siew Sin tidak boleh bercakap di Parlimen melainkan mereka bercakap dalam bahasa Cina. Kami juga ingin menutup semua sekolah Melayu, dan menghendaki semua orang Melayu belajar di sekolah Cina,”jelas Kit Siang yang menafikan dakwaan itu.

Jelas Kit Siang lagi “Intip mesej Malaysia Malaysia DAP ialah: Kami tidak mahu memusnahkan bahasa Melayu. Kami tidak mahu memusnahkan budaya Melayu. Kami tidak mahu orang Melayu menjadi hamba kami, dan keluar sebagai warga kelas kedua. Begitu juga, kita tidak mahu bahasa dan budaya kita dimusnahkan, dan kita tidak mahu menjadi hamba dan warga kelas kedua orang lain.

“Biarkan rakyat Kuala Lumpur dan Malaysia bersatu di sebalik sepanduk ‘Malaysian Malaysia’, dan biarkan angin perubahan meletus pada 10 Mei 1969 (PRU 1969), supaya kita semua boleh membantu untuk mewujudkan masyarakat yang lebih adil dan saksama dalam masa 10, 15 tahun akan datang.

“Jika tidak, kita semua akan gagal bukan sahaja untuk diri kita sendiri, tetapi juga anak-anak kita, kerana mereka akan menemui nasib yang lebih buruk daripada kita sekarang ini.”

Dalam satu ceramah di Tranquerah, Melaka, pada 4 Mei 1969, Kit Siang mengkritik Parti Rakyat dan calonnya yang mempertahankan Presiden Sukarno menghapuskan sekolah-sekolah Cina di Indonesia.

“Encik Hasnul Hadi (calon Parti Rakyat) mendakwa Sukarno bukan anti-Cina. Kemudian bolehkah Hasnul menjelaskan mengapa Sukarno menganiaya orang Cina tanpa belas kasihan di Indonesia, dan menjadi wira sebagai penindas besar kaum Cina, bukan hanya di Indonesia, tetapi di Asia Tenggara dan dunia.

“Daripada mengutuk penganiayaan anti-Cina Sukarno, Hasnul Hadi hanya memuji dan melahirkan kekaguman terhadap Sukarno. Sudah jelas Hasnul menyokong sepenuhnya Sukarno, yang merosakkan hak asasi bangsa Cina di Indonesia, merampas hak milik mereka, menghapus nama Cina mereka dan memaksanya menggunakan nama Indonesia, seperti Rudi Hartono, pemain badminton terkenal dunia, yang merupakan orang Indonesia dari bangsa Cina, menutup sekolah Cina, menghapuskan akhbar Cina, dan juga membantai dan menyembelih orang Cina.

“Kami juga tahu bahawa ketika Sukarno cuba memperluas kegiatan anti-Cina ke Malaysia semasa tempoh Konfrontasi Indonesia, Parti Rakyat dan Hasnul berpihak kepada Sukarno,”kata Kit Siang.

Tambah Kit Siang, itulah sebab mengapa dalam Manifesto Pilihan raya 1969, Parti Rakyat meminta sistem pendidikan yang hanya membenarkan kewujudan sekolah-sekolah Melayu.

“Parti Rakyat mahu semua sekolah Cina, Inggeris dan Tamil dihapuskan.”

“Mengenai perbalahan asas antara Malaysian Malaysia, yang diketuai oleh DAP, dan Melayu Malaysia, yang dipimpin oleh UMNO, Parti Rakyat lebih condong berpihak kepada UMNO.

“Inilah sebab mengapa Parti Rakyat mahu menghapuskan bahasa Cina, Inggeris dan Tamil sebagai bahasa rasmi. Parti Rakyat mahu Model Sukarno dilaksanakan di Malaysia. Parti Rakyat mahu ‘satu negara, satu bahasa, satu budaya’ diamalkan Malaysia.”

Dalam satu rapat umum DAP di Klebang Kechil pada 6 Mei 1969, Kit Siang membidas kenyataan Setiausaha Agung Kesatuan Pelajar Universiti Malaya dan Syed Hamid Ali, yang menuduh DAP sebagai ‘parti komunal’ untuk memperjuangkan bahasa Cina sebagai status bahasa rasmi Malaysia.

Syed Hamid adalah adik kepada Naib Presiden Parti Rakyat, Syed Husin Ali.

“Saya tidak terkejut dengan kenyataan Syed Hamid Ali, kerana dia hanya mengulangi pendirian Parti Rakyat.

“Parti Rakyat, yang telah menjadi lambang lembu kepada Sukarno di Indonesia hanya ingin satu bahasa yang wujud di Malaysia. Syed Hamid Ali, seperti saudaranya dan ahli-ahli dalam Parti Rakyat, termasuk Hasnul Hadi, mahu sekolah-sekolah Cina dihapuskan.

“Inilah sebab utama mengapa Parti Buruh memutuskan hubungan dengan Parti Rakyat, dan menyebabkan keruntuhan Barisan Sosialis. Inilah sebabnya mengapa kepala lembu jantan sekarang menolak simbol pen dan roda daripada Parti Buruh.

“Tidak ada seorang pun daripada kalangan bangsa Cina atau India dalam Majlis Eksekutif pusat Parti Rakyat. Semua kepimpinannya adalah Melayu.

“Parti Rakyat dahulunya mempunyai cawangan kuat di kampung baru Serdang di Selangor, yang merupakan komposisi orang Cina sepenuhnya. Tetapi sekarang, kepimpinan Parti Rakyat sekarang telah menggantung seluruh cawangan Parti Rakyat Serdang. Mengapa ini boleh berlaku?”

Justeru itu, walaupun Parti Rakyat juga merupakan parti pembangkang, namun Kit Siang meletakkan Parti Rakyat itu sebagai penyokong parti pemerintah UMNO.

“Parti Rakyat dengan setia mengikuti UMNO dan Perikatan mengenai persoalan bahasa, pendidikan dan budaya. Parti Rakyat mahu Melayu atau Indonesia Malaysia. Mereka tidak mahu Malaysian Malaysia.

“Sehingga hari ini, Hasnul Hadi dan Parti Rakyat tidak memberikan alasan yang baik mengapa mereka menentang orang Cina, Tamil dan Inggeris untuk dijadikan bahasa rasmi negara.

“Bukankah Malaysia masyarakat berbilang bahasa, berbilang kaum dan pelbagai budaya? Atau adakah Malaysia adalah sebuah negara Melayu, dengan orang-orang yang dibahagikan secara kekal antara bumiputra kelas pertama dan bukan bumiputra kelas kedua, dengan bahasa yang dibahagikan kepada bahasa kelas pertama dan bahasa kelas kedua?

“Parti Rakyat adalah pesta masa lalu. DAP, sebaliknya, adalah parti untuk hari besok, dan masa depan.

“Satu undi untuk kepala lembu Sukarno (Parti Rakyat) akan memecahkan undi pembangkang dan membantu Perikatan. Undian untuk Rocket akan menjadi undi untuk menenggelamkan bot untuk belayar (Perikatan).”

Jika Parti Buruh Boleh Dibubar, Kenapa Tidak DAP ?

Advertisements

One thought on “Memahami Maksud ‘Malaysian Malaysia’ Roh Perjuangan DAP II

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s