Kit Siang: Haram Buku G25 Bukti Dasar Najib Dipengaruhi PAS

AIDCNews -31/07/17 –Penasihat DAP, Lim Kit Siang membuat tuduhan jahat dengan menyamakan pengharaman buku G25, berkenaan ‘Islam dalam Demokrasi Perlembagaan’ merupakan bukti pemerintahan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dipengaruhi oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Walaupun, buku terbitan G25 itu diharamkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN), namun Kit Siang mengaitkan pengharaman itu untuk memburuk-burukkan dua tokoh yang tidak berkaitan iaitu Presiden UMNO, Najib Razak dan Presiden PAS, Hadi Awang

“Pengharaman G25 Buku mengenai “Islam dalam Demokrasi Perlembagaan” sebenarnya menandakan pemisahan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan lima Perdana Menteri terdahulu – Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Husein, Tun Dr. Mahathir dan Tun Abdullah – pada asas-asas negara seperti yang termaktub di dalam Perlembagaan Malaysia dan mengulangi dalam Perjanjian Malaysia 1963 serta pengaruh Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang yang semakin meningkat dalam dasar kerajaan, berkaitan dengan perkara-perkara Islam,”kata Kit Siang di blognya.

Pengharaman buku itu diwartakan sebagai undang-undang semalam dan boleh dilihat di e-Warta Persekutuan Jabatan Peguam Negara.

Buku itu pertama kali diterbitkan Marshall Cavendish pada Disember 2015, membincangkan impak birokrasi Islam di Malaysia dan ketekalannya dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

“Cetakan, pengimportan, pengeluaran, pengeluaran semuala, penerbitan, jualan, keluaran, pengedaran atau pemilikan ke atas penerbitan yang mana akan memudaratkan ketenteraman awam kemungkinan mencetuskan perdebatan awam dan kemungkinan akan memudaratkan minat awam amat dilarang diseluruh Malaysia,” kata e-Warta Persekutuan.

22 orang penulis yang menyumbang dalam buku itu antaranya terdiri daripada Dr Shad Saleem Faruqi, Pengarah Just World Dr Chandra Muzaffar, profesor undang-undang Azmi Sharom dan bekas pengarah eksekutif Sisters In Islam Ratna Osman.

Taktik jahat Kit Siang membuat tuduhan melulu dengan mengaitkan pihak lain yang tidak berkaitan merupakan taktik biasa penasihat DAP itu yang diamalkan sejak dari tahun 1969.

Misalnya, Kit Siang menuduh Parti Rakyat menyokong dasar Parti Prikatan dalam rapat umum DAP di Klebang Kechil pada 6 Mei 1969, walhal Parti Rakyat merupakan parti pembangkang sama seperti DAP.

“Parti Rakyat dengan setia mengikuti UMNO dan Perikatan mengenai persoalan bahasa, pendidikan dan budaya. Parti Rakyat mahu Melayu atau Indonesia Malaysia. Mereka tidak mahu Malaysian Malaysia.

“Sehingga hari ini, Hasnul Hadi (calon Parti Rakyat) dan Parti Rakyat tidak memberikan alasan yang baik mengapa mereka menentang orang Cina, Tamil dan Inggeris untuk dijadikan bahasa rasmi negara.

“Bukankah Malaysia masyarakat berbilang bahasa, berbilang kaum dan pelbagai budaya? Atau adakah Malaysia adalah sebuah negara Melayu, dengan orang-orang yang dibahagikan secara kekal antara bumiputra kelas pertama dan bukan bumiputra kelas kedua, dengan bahasa yang dibahagikan kepada bahasa kelas pertama dan bahasa kelas kedua?,”kata Kit Siang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s