Memahami Maksud ‘Malaysian Malaysia’ Roh Perjuangan DAP III

AIDCNews -01/08/17 –Asas DAP memperkenalkan konsep Malaysian Malaysia kerana parti itu menolak kaum Melayu diberi keistimewaan sepertimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Malah secara tersirat, Lim Kit Siang mendakwa kaum Melayu juga merupakan kaum pendatang sama seperti kaum Cina dan India yang berhijrah ke Malaysia.

Kit Siang menuduh kaum Melayu berasal dari rumpun Melayu-Polinesia, rumpun bahasa yang bertebar dari pulau Madagaskar di barat sampai pulau Paskah di timur sepertimana yang ditulis oleh ahli falsafah Jerman Wilhelm von Humboldt pada tahun 1834, dalam buku bertajuk, ‘Über die Kawi-Sprache auf der Insel Java'(Mengenai bahasa Kawi Di Pulau Jawa).

“Malaysia adalah negara berbilang kaum, di mana budaya besar dunia China, India, Melayu-Polinesia, Timur Tengah dan Eropah bertemu dalam konflik.

“Tidak ada idea tentang hegemoni kaum oleh mana-mana komuniti, yang hanya boleh ditakdirkan untuk kegagalan, hegemoni kaum dalam masyarakat berbilang kaum pastinya satu prinsip yang tidak diinginkan untuk diaplikasikan di mana-mana saja di dunia, tetapi di Malaysia, komposisi penduduk yang berbilang kaum menjadikannya tidak praktikal untuk direalisasikan, kerana alasan yang baik di negara ini tidak ada satu pun kumpulan kaum yang boleh menuntut untuk menikmati sebagai kaum majoriti .

“Orang Melayu bukan majoriti negara. Tidak juga orang Cina, mahupun orang India, ataupun orang lain. Dengan kata lain, mana-mana komuniti tunggal di Malaysia, dengan sendirinya, melebihi jumlah yang lain,”kata Kit Siang di Dewan Rakyat semasa perbahasan Komite Perbekalan 1974 tentang Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan.

Kit Siang mendakwa Perlembagaan Persekutuaan secara tersirat menjadikan Malaysia bukan untuk bangsa Melayu, atau Cina, atau negara India.

“Perlembagaan Malaysia menjamin pemeliharaan dan pemulihan semua bahasa dan budaya di negara ini,” kata Kit Siang sambil menambah tidak ada kumpulan bahasa atau budaya di negara ini yang dipinggirkan.

Justeru itu, Kit Siang secara tersirat menyatakan pendirian bahawa DAP tidak bersetuju apabila bahasa Melayu sahaja dijadikan sebagai bahasa kebangsaan.

“Selama bertahun-tahun hingga sekarang, kesusasteraan Malaysia hanya ditulis dalam bahasa Melayu. Malah tulisan-tulisan asing juga ditulis dalam bahasa Melayu, tanpa mengira kewarganegaraan atau kesetiaan penulis, yang mesti dipertimbangkan sebagai sebahagian daripada rakyat Malaysia literatur, sementara tulisan-tulisan dalam bahasa Tamil, Cina atau Inggeris oleh rakyat Malaysia yang menyatakan kehidupan, nilai, harapan, dan aspirasi rakyat Malaysia tidak dianggap sebagai sebahagian daripada kesusasteraan Malaysia.

“Pendirian ini benar-benar tidak dapat dipertahankan. Sastera Malaysia tidak boleh dibatasi untuk kerja-kerja satu bahasa sahaja jika Malaysia adalah negara berbilang kaum, pelbagai bahasa dan pelbagai kebudayaan.

“Sastera Malaysia mestilah terdiri daripada semua tulisan, sama ada drama, novel, cerita pendek, permainan atau ayat yang ditulis oleh rakyat Malaysia.. berkaitan dengan Malaysia sama ada ditulis dalam Bahasa Melayu, Cina, Tamil atau Bahasa Inggeris.

“Sekiranya tidak, kita akan mempunyai keadaan yang tidak masuk akal di mana karya kesusasteraan Melayu oleh orang asing dianggap sebagai sebahagian daripada kesusasteraan rakyat Malaysia; Sementara karya sastera oleh rakyat Malaysia dalam bahasa bukan Melayu, yang penggunaannya dijamin oleh Perlembagaan yang didedikasikan kepada nasionalisme dan patriotisme Malaysia, dibuang daripada korpus literatur Malaysia.”

Justeru, Kit Siang mencadangkan enam langkah evolusi budaya Malaysia berasaskan konsep Malaysian Malaysia :

1. Penerimaan oleh kerajaan dan rakyat bahawa kebebasan kebudayaan, toleransi dan demokrasi menjadi asas bagi evolusi budaya Malaysia, di mana tidak ada tradisi budaya yang akan ditindas atau tertakluk kepada pencegahan atau pembatasan pemerintah;

2. Penerimaan oleh kerajaan dan rakyat bahawa evolusi budaya Malaysia adalah sebahagian daripada proses pembinaan negara untuk mewujudkan kesedaran dan identiti Malaysia, berbeza dan pengasingan kesedaran dan identiti Melayu, Cina atau India;

3. Kesedaran dan sistematik di negara ini, termasuk sekolah-sekolah, untuk memecah dinding budaya yang membahagikan kaum-kaum yang berlainan, bukan menindas mana-mana budaya, tetapi dengan membuka tradisi budaya untuk memahami dan menghargai semua kaum;

4. Penggunaan televisyen sebagai media utama untuk memupuk penghargaan nasional terhadap semua tradisi budaya di negara ini;

5. Pembentukan Majlis Kebudayaan Kebangsaan di peringkat kebangsaan dan negeri, yang terdiri daripada wakil-wakil dari semua tradisi budaya di Malaysia, untuk membuat kajian dan cadangan tentang evolusi budaya Malaysia melalui integrasi dan sintesis tradisi kebudayaan yang hebat yang telah berkumpul di Malaysia;

6. Penubuhan pusat pengajian bangsa dan budaya di salah sebuah universiti di Malaysia untuk menyelidik persoalan integrasi budaya dan evolusi di Malaysia.

Memahami Maksud ‘Malaysian Malaysia’ Roh Perjuangan DAP

Memahami Maksud ‘Malaysian Malaysia’ Roh Perjuangan DAP II

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s