Dr Norlela Hilang Keyakinan Terhadap PKR, Tidak Mahu Bertanding PRU 14

AIDCNews -16/08/17 –Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penanti, Dr. Norlela Ariffin menyuarakan hasrat tidak mahu lagi bertanding dalam PRU 14 selepas hilang keyakinan terhadap partinya sendiri, PKR.

Beliau turut melahirkan rasa kecewa dengan serangan sebagai ‘pariah’ terhadapnya oleh anggota parti dan sekutu parti berhubung isu kilang haram penapis karbon Sungai Lembu.

“Keluarga saya juga kecewa dengan saya, selepas diserang, saya rasa saya tidak mempunyai tempat lain untuk pergi.

“Saya begitu tertekan dengan isu ini,” katanya ketika dihubungi NST.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan beberapa agensi lain menyerbu kilang pemprosesan penapis karbon pada 10 Ogos.

Ini diikuti oleh serbuan lain di jabatan pelesenan Majlis Perbandaran Seberang Perai, pejabat Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar Negeri, Phee Boon Poh di Komtar serta pusat perkhidmatan dan rumah di tanah besar Pulau Pinang.

Phee ditangkap pada hari berikutnya.

“Saya mengalami stroke pada 21 Julai, selepas serangan terhadap video live Facebook di mana saya bercakap tentang Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) yang tidak meliputi kawasan Penanti.

“Berikutan itu, saya telah keluar dari hospital dan doktor mendapati saya boleh mengalami penyakit auto-imun, di mana sistem imun saya menyerang tubuh saya ketika saya mengalami tekanan.

“Doktor menasihatkan saya supaya berehat, tetapi kini saya diserang lagi isu kilang haram Sungai Lembu yang saya tidak boleh bertahan lagi,” dia membebaskan kekecewaannya.

“Saya rasa kesepian apabila semua orang menyerang saya.

“Saya rasa tidak bernilai lagi terlibat dalam politik, kerana saya telah melakukan segala yang termampu untuk membantu penduduk saya,” katanya.

Norlela juga menambah serangan yang diterimanya berkaitan isu Sungai Lembu juga telah meninggalkannya kesan buruk terhadap partinya.

Beliau mula diserang sejak April lalu selepas beliau mendedahkan dalam catatan Facebook bahawa peruntukan beliau telah dibekukan kerana tidak menghadiri majlis angkat sumpah Yang di-Pertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas.

Pada hari Jumaat, Norlela menulis semula di akaun Facebooknya, mengucapkan terima kasih kepada SPRM kerana bertindak terhadap kilang haram Sungai Lembu.

Semalam, Norlela mendedahkan bahawa beliau telah diminta oleh partinya untuk menjelaskan maksud ucapan terima kasih kepada SPRM yang ditulis dalam Facebooknya.

“Saya menerima panggilan daripada Pengerusi PKR Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman yang mengatakan bahawa beliau tidak membantah aduan saya terhadap kilang itu kepada pelbagai pihak berkuasa tempatan, termasuk Majlis Perbandaran Seberang Prai, Pejabat Tanah dan Jabatan Kesihatan.

“Bagaimanapun, parti mahu penjelasan saya tentang catatan Facebook saya yang tulis ‘Alhamdulillah … akhirnya, Terima kasih SPRM’,” katanya.

Norlela berkata tulisan itu telah menimbulkan kemarahan orang ramai.

“Bagaimanapun, ketika itu, tidak ada penangkapan dibuat. Hanya selepas itu saya dapati Phee (ditahan dan) direman … Saya harap Phee diberi ruang untuk mempertahankan dirinya kerana dia telah bekerjasama dengan SPRM. Saya harap tidak ada yang tertindas dalam menangani kes ini, “katanya.

Advertisements

2 thoughts on “Dr Norlela Hilang Keyakinan Terhadap PKR, Tidak Mahu Bertanding PRU 14

  1. Cara pakatan berpolitik . Yg betul disalahkan, yg salah dibela. Akhirnya pakatan dipenuhi dengan orang yg salah. Maknanya menuju kearah budaya yg caca merba, tiada tata susila, tiada peri kemanusiaan.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s