Hashtag ‘#NotMyPresident’ Tular Apabila Halimah Diumum Presiden Singapura – BBC News

AIDCNews -13/09/17 –Sebaik sahaja nama Halimah Yacob diumumkan sebagai Presiden Republik Singapura yang kelapan, hastag ‘#NotMyPresident’ tular di media sosial lapor BBC News.

Wartawan BBC News, Singapura, Tessa Wong dalam artikelnya bertajuk “Mengapa warga Singapura tidak gembira untuk mendapatkan presiden yang mereka mahukan” menyifatkan Halimah sebagai Presiden yang ‘dipilih’ oleh kumpulan elit dalam Kerajaan PAP Singapura dan bukannya Presiden yang ‘dipilih’ rakyat republik itu.

Halimah yang akan menjadi presiden Melayu pertama Singapura dalam 47 tahun telah menimbulkan pertikaian, bukan disebabkan alasan perkauman, namun berpunca daripada cara pemilihan beliau yang dibuat secara tidak demokratik.

Melalui media sosial, warga Singapura mengungkapkan kemarahan terhadap Halimah dengan hastag ‘bukan presiden saya’, #NotMyPresident, hastag yang pernah digunakan kepada Donald Trump apabila dipilih sebagai presiden Amerika Syarikat tahun lalu.

Menurut BBC News, rakyat Singapura telah dipermainkan dengan Pilihan Raya Presiden yang boleh diramal, apabila parti yang sama memenangi setiap pemilihan parlimen sejak 52 tahun yang lalu.

Ia sebahagiannya disebabkan oleh kesetiaan kepada Parti Tindakan Rakyat (PAP), parti pemerintah, tetapi juga disebabkan oleh polisi Kerajaan PAP yang mengetatkan kebebasan media dan politik.

Sebagai ketua negara, presiden memainkan peranan yang sangat rasmi dan tidak memegang banyak kuasa, juga tidak mempunyai pengaruh dalam penggunaan rizab kewangan Singapura yang besar.

Namun begitu, ramai yang berharap untuk melaksanakan undi mereka kali ini, marah apabila nama Halimah diumumkan sebagai satu-satunya calon Presiden.

Terdapat dua calon lain yang mungkin layak, ahli perniagaan Salleh Marican dan Farid Khan.

Tetapi jawatankuasa yang dilantik oleh kerajaan memutuskan bahawa mereka tidak layak kerana syarikat mereka tidak mempunyai sekurang-kurangnya $ 500 juta dalam ekuiti pemegang saham, peraturan yang diperketatkan oleh kerajaan baru-baru ini .

Halimah juga tidak layak di bawah peraturan itu, tetapi dibenarkan kerana dia pernah menjadi speaker di parlimen Singapura.

Ia telah menimbulkan sindiran dalam media sosial bahawa presiden telah “dipilih (kerajaan), (dan) bukan dipilih (rakyat)”.

Pemilihan jawatan Presiden menjadi satu kontoversi kerana pilihan raya ini hanya dibuka kepada calon Melayu – kali pertama kerajaan telah mengadakan pilihan raya untuk satu kaum sahaja.

Sesetengah orang Melayu melihat tindakan itu sebagai diskriminasi positif yang menentang pemerintahan meritokrasi Singapura.

Ia juga menimbulkan persoalan tentang kesucian istilah Melayu itu sendiri, setelah ramai menyedari bahawa Halimah adalah keturunan India, dan ramai yang telah mengejek berkenaan etniknya.

“Kini, dengan kepresidenan terpelihara ini, kami mempunyai bukti yang tidak dapat disangkal lagi bahawa betapa bodohnya mereka (pemerintah) melihat kami (rakyat),”kata penulis Sudhir Thomas Vadaketh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s