Persatuan Bugis Buat Laporan Polis Terhadap Kenyataan Tun M

JOHOR BAHRU – Susulan kenyataan Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menyentuh mengenai masyarakat Bugis semasa berucap pada Himpunan Sayang Malaysia, Hapuskan Kleptokrasi di Petaling Jaya, Sabtu lalu, tiga laporan polis sudah dibuat.

Persatuan Bugis Johor telah membuat satu laporan polis di Batu Pahat pada 3 petang semalam manakala dua laporan lagi masing-masing oleh Persatuan Bugis Kota Tinggi dan Persatuan Bugis Benut dibuat di balai berasingan hari ini.

Dianggarkan terdapat kira-kira 7,000 ahli Persatuan Bugis Johor merangkumi tujuh cawangan iaitu di Pontian, Benut, Kota Tinggi, Batu Pahat, Johor Bahru, Simpang Renggam dan Pasir Gudang di negeri ini.

Tun Mahathir dalam ucapannya Sabtu lalu, menyebut bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, mungkin berasal dari lanun Bugis, yang sesat ke Malaysia dan memintanya balik ke tempat asalnya.

Kenyataan bekas perdana menteri itu ternyata mengguris hati masyarakat Bugis sekali gus menimbulkan rasa tidak puas hati.

Setiausaha Agung Persatuan Bugis Johor, Md Sah Daeng Matatah menjangkakan jumlah laporan polis berhubung perkara tersebut akan meningkat kerana difahamkan ramai masyarakat Bugis tidak tidak puas hati dengan kenyataan Tun Mahathir.

“Beliau tidak sewajarnya bercakap begitu jika tidak pasti dengan faktanya. Orang Bugis di negara ini bukan sahaja duduk di Johor tetapi juga di negeri lain di negara ini,” katanya. – MalaysiaGazette

Advertisements

One thought on “Persatuan Bugis Buat Laporan Polis Terhadap Kenyataan Tun M

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s